Hem » Recension, Skönlitteratur » Deckare: Änglamakerskan

Deckare: Änglamakerskan

Änglamakerskan

Camilla Läckberg

Forum 360 s.

Utkommer september 2011

Om man aldrig läst en Läckberg vet man inte vad man talar om. Så tänkte jag och tog mig an hennes senaste roman, ”Änglamakerskan”. Efter att ha läst några recensioner av hennes andra deckare, har jag fått veta att hon vanligen har en historisk berättelse som löper parallellt med de mer aktuella. Änglamakerskan visade sig inte var något undantag.

Vid sekelskiftet uppdagas att en kvinna, en änglamakerska, dödat och begravt flera spädbarn i sin trädgård. Kvinnan och hennes make döms till döden och lämnar en biologisk dotter som placeras i fosterhem där hon förnedras å det grövsta. Hon i sin tur får en dotter vars handlingar griper in i nuets Fjällbacka där ett ungt par, Ebba och Mårten, flyttar in i en f.d. barnkoloni för att glömma sin sons tragiska död.

Kvinnan, Ebba, är samtidigt den enda som påträffats i huset påsken då en hel familj försvann spårlöst. Då var hon ett år och har sedan dess aldrig varit tillbaka.

Knappt har den lilla familjen börjat sitt renoveringsarbete, innan de utsätts för mordbrand. Fallet hamnar på Pontus Hedströms bord och snart har hans hustru, författaren Erica Falk, börjat gräva för att få fram detaljer runt vad som egentligen hände på barnkolonin den där påsken och hur det kommer sig att någon vill bränna inne familjen som just anlänt.

Camilla Läckberg kan sitt hantverk. Hon vet att tvinna och skruva och väva in samhällsaktualiteter och redovisa kunnig research i romanbygget. Här finns en sofistikerad adel med alla dess vedertagna attribut. Slott, dyra bilar, pärlor och juveler. Här finns också kopplingar till både nazism och annan främlingsfientlighet. Pedofili och andra sjuka övergrepp. Ett schabloniserat homosexuellt par och dito affärsvärldens sätt att hålla varandra under armarna. Den lilla människans kamp för att få allt att gå ihop. Så värst nyanserat och originellt är det inte, men det håller inom genrens ram.

Och jag sträckläser. Det tänker jag inte sticka under stol med. Vem vill inte veta hur det går? Författaren vet att hålla läsarens nyfikenhet vid liv och hon gör det skickligt. Trots att jag har mina aningar om upplösningen, känns den inte helt förutsägbar.

Sedan har jag mina invändningar vad beträffar dialogen och hur karaktärerna reagerar på yttre hot och en del annat. I partier blir den bara för mycket. Karaktärerna pratar på. För många ord, för redogörande och därmed blir jag som läsare ointresserad och läser på tvären. Sedan blir jag irriterad på segheten och reaktionsförmågan hos vissa karaktärer, när faran är uppenbar. Trovärdigheten får sig en törn där.

Och ja, jag fås att förstå med största möjliga tydlighet att här handlar det om barn och ungdom som fått rejäla smällar av livet och hur dessa format dem. Hade önskat mig detta mer mellan raderna.

__________

Agneta Wistrand Rosendal är författare och ingår i kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2025 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree