Desprez och Pantagruels lustiga drömmar
Helgesson torsdag, januari 17th, 2013Francois Rabelais avled 1553 och hans sista bok kom ut postumt 1564.
I den medeltida föreställningsvärlden förekom en hel del monster, demoner i underjorden och andra fantastiska figurer som bland annat manifesterades i kyrkornas skulpturreliefer och i handskrifter som till exempel Bestiarium, medeltida verk med fabeldjur.
Hos Hieronymus Bosch, 1450-1516, finns det gott om drömlika symboliska fabelväsen och bisarra människoliknande figurer. I reformationens propagandakrig trycktes en hel del nidbilder där motståndaren avbildades som hälften människa och hälften djur. Under renässansen utvecklades en mer jordisk, burlesk och karnevalsaktig värld som hos Rabelais i litteraturen med hjältar som Gargantua och Pantagruel och i Pieter Breugels, 1525-1569, bildvärld med burleska bönder, narrar och demoner.
Författaren Rabelais berömmelse utnyttjades av den växande tryckeri-
branschen. Tursamt nog, kan man väl säga. År 1565 gav boktryckaren Richard Breton ut en bok i dåtidens ”pocketformat”, duodes, med titeln
Les songes drolatiques de Pantagruel… (Pantagruels lustiga drömmar).
Breton antydde eller påstod att bilderna var gjorda av Rabelais som då varit död i tolv år. Boken med fantasifulla, groteska och bisarra figurer blev snabbt populär. Ett antal, sexton stycken, av figurerna påstås anspela på påven Julius II (1503-1513).
Men, numera tillskrivs bilderna Francois Desprez som arbetade för Breton som 1562 gav ut en bok med Desprez bilder om olika folkslag, där man kan se stora likheter med bilderna i Pantagruels lustiga drömmar.
Efter hand har denna bok med lustiga figurer kommit i nytryck och med en del efterapningar. Tidiga utgåvor kan man numera betrakta på nätet i Open Library.
Salvador Dali (1904-1989) använde dessa bilder som förlaga till en svit litografier som gavs ut i bokform 1973. Dock, färglagda tappar figurerna sin svärta (naturligtvis) och därmed sin styrka.
I en artikel i Folket i Bild nr 19 1988 skrev Jan Myrdal om Desprez bilder: ”De är mer nutida än medeltida. De är – kan man säga – den humanistiska skämtbilden av världen /…/ Än kan vi använda dessa Pantagruels lustiga drömmar för att göra vår värld och dess herrar tydligare”.
Betrakta och bedöm själv! Lustiga är bilderna hur som helst.
Bilderna i den här artikeln är hämtade från Fantastic creatures 122 bizarre beings, Dover publications, 1995.
Läs mer här!
—
Bo Helgesson