Hem » Helgesson » Desprez och Pantagruels lustiga drömmar

Desprez och Pantagruels lustiga drömmar

Francois Rabelais avled 1553 och hans sista bok kom ut postumt 1564.

desprez 1I den medeltida föreställningsvärlden förekom en hel del monster, demoner i underjorden och andra fantastiska figurer som bland annat manifesterades i kyrkornas skulpturreliefer och i handskrifter som till exempel Bestiarium, medeltida verk med fabeldjur.

Hos Hieronymus Bosch, 1450-1516, finns det gott om drömlika symboliska fabelväsen och bisarra människoliknande figurer. I reformationens propagandakrig trycktes en hel del nidbilder där motståndaren avbildades som hälften människa och hälften djur.
 Under renässansen utvecklades en mer jordisk, burlesk och karnevalsaktig värld som hos Rabelais i litteraturen med hjältar som Gargantua och Pantagruel och i Pieter Breugels, 1525-1569, bildvärld med burleska bönder, narrar och demoner.

desprez 2Författaren Rabelais berömmelse utnyttjades av den växande tryckeri-
branschen. Tursamt nog, kan man väl säga. År 1565 gav boktryckaren Richard Breton ut en bok i dåtidens ”pocketformat”, duodes, med titeln
 Les songes drolatiques de Pantagruel… (Pantagruels lustiga drömmar).
 Breton antydde eller påstod att bilderna var gjorda av Rabelais som då varit död i tolv år. Boken med fantasifulla, groteska och bisarra figurer blev snabbt populär. Ett antal, sexton stycken, av figurerna påstås anspela på påven Julius II (1503-1513). 
Men, numera tillskrivs bilderna Francois Desprez som arbetade för Breton som 1562 gav ut en bok med Desprez bilder om olika folkslag, där man kan se stora likheter med bilderna i Pantagruels lustiga drömmar.

desprez 3Efter hand har denna bok med lustiga figurer kommit i nytryck och med en del efterapningar. Tidiga utgåvor kan man numera betrakta på nätet i Open Library.

desprez 4desprezSalvador Dali (1904-1989) använde dessa bilder som förlaga till en svit litografier som gavs ut i bokform 1973. Dock, färglagda tappar figurerna sin svärta (naturligtvis) och därmed sin styrka.

I en artikel i Folket i Bild nr 19 1988 skrev Jan Myrdal om Desprez bilder: ”De är mer nutida än medeltida. De är – kan man säga – den humanistiska skämtbilden av världen /…/ Än kan vi använda dessa Pantagruels lustiga drömmar för att göra vår värld och dess herrar tydligare”.

desprez 5Betrakta och bedöm själv! Lustiga är bilderna hur som helst.

 Bilderna i den här artikeln är hämtade från Fantastic creatures 122 bizarre beings, Dover publications, 1995.
Läs mer här!

Bo Helgessondesprez 6

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree