Hem » Helgesson » Björn Hedvalls funkispärlor

Björn Hedvalls funkispärlor

Björn Hedvall, 1889-1982, är en arkitekt som med åren kommit att intressera mig alltmer på grund av hans stilfulla mångsidighet och rikliga produktion.

En tid efter nyinvigningen av Konstnärsklubbens festvåning och restaurang 1931 skaldade Evert Taube:

Du lilla krog i Smålandsgatans prång
Inom en ram av renässans, gotik
och Hedwallistisk modärnistjargong,
Du är bland Stockholmskrogar rätt unik!

Hedvall stod för ombyggnad och inredning av festvåning och restaurangen som fick namnet Konstnärsbaren, populärt kallad KB. 1936 tillkom baren som sprider sitt varma ljus till höger om stora porten, för övrigt mitt favoritställe under mina stockholmsperioder.

”Atlantångare” vid Våghustorget i Örebro.

”Atlantångare” vid Våghustorget i Örebro.

För några år sedan kom en riklig bok om arkitekt Björn Hedvall med titeln Renhårigt och enkelt  av Catrine Jurgander med biografi av Katarina Juvander, utgiven av förlaget Signum. Inte minst värdefull är den omfattande verkförteckningen i slutet av boken. Författaren och kåsören Ingemar Unge skriver i sitt företal:

”Nu är det inte så lätt att undvika Hedvall. Flyttar man några gånger i Stockholm hamnar man förr eller senare i hans hus, han har gjort över hundra bara i Stockholms innerstad.
Och han har ritat kyrkor, hyreshus, villor, kontor, hotell, krogar, stadsplaner, läkarhus…men hans förnämsta gren var biografer, uppåt en tjugo stycken i Stockholm.”

Björn Hedvall var verksam från 1921 fram till mitten av sextiotalet. Många av hans lägenheter var ganska små, men de hade en smart planlösning, med möjligheter att gå runt i dem. Han var en av flera begåvade stilsäkra 20-talsklassicister som tog starka intryck av funktionalismen som introducerades på bred front i och med Stockholmsutställningen 1930. Eden Terrace Hotel från samma år i hörnet av Humlegårdsgatan och Sturegatan var en av Hedvalls och Stockholms första funktionalistiska byggnader med en för tiden uppseendeväckande glasad fasad.

Några karaktäristiska drag hos funktionalismen var det horisontella uttryckssättet, den kubiska volymen, plant eller flackt tak, slätputsade ljusa fasader utan dekorationer, fönsterband och fönster i hörnläge samt balkonger som går över hörn.

Vasastrand 7 i Örebro

Vasastrand 7 i Örebro

I Örebro finns fem hus ritade av Hedvall, varav två är riktiga funkispärlor.

En del inspiration hämtades från fartyg och då särskilt atlantångarens magnifika fartygsdäck och kommandobrygga. Det tycker jag man se hos Hedvalls byggnad vid Våghustorget/Köpmangatan från 1937 med den långa nedre balkongen och mjukt rundade balkonger runt hörn. Hedvall ansåg att balkonger ”de får  inte se ut som utdragna byrålådor”. Mot Köpmangatan finns tre snedställda burspråk med stora fönster som fångar upp ljuset från söder. Balkongfronterna är i grön korrugerad plåt och räckena i smide har en enkel elegans. Hörnbalkongen högst upp har drag av kommandobrygga.

Sol, ljus, luft och grönska var motton för funkisen och det tycker jag gäller för punkthuset (1938) i fem våningar Vasastrand 7 intill Vasakyrkan. Byggnaden har en sågtandad sydfasad med många fönster och genomsynliga balkonger med olika fronter varav några går över hörn. Taket är flackt och fasaden är slätputsad i ljusbrun nyans och fönsterkarmarna är vita.

Från 1930-talet var Björn Hedvall verksam i så gott som hela landet och hans produktion omfattar närmare sexhundra uppförda projekt.


Text och foto: Bo Helgesson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree