Hem » Helgesson » Danskt arkitektpar flydde undan Gestapo och ritade Hagabrohus

Danskt arkitektpar flydde undan Gestapo och ritade Hagabrohus

v

Hagabrohus i Örebro

Hagabrohus i Örebro byggdes 1945-47.  Arkitektfirman Albin Stark från Stockholm står angiven som arkitekt, men större delen av arbetet utfördes av det danska arkitektparet Nils och Eva Koppel. De presenterades för några månader sedan i arkitekturserien ”Nordiska hus” SVT1 med Varminghuset från 1952, ett enfamiljshus och fint exempel på nordisk modernism. Paret blev kända 1954, efter det att de vunnit arkitekttävlingen om Langeliniepaviljongen och sedan fick de många uppdrag och blev några av Danmarks mest inflytelserika arkitekter.

Under studietiden praktiserade de 1938-39  på Alvar Aaltos arkitektkontor i Helsingfors och de medverkade bland annat i skapandet av Villa Mairea.
Vänskapen med den världskände finska arkitekten blev viktig för att inte säga livsavgörande för Nils Koppel.  
Sommaren 1943 fick Finlands arkitektförbund, där Aalto var ordförande, en inbjudan från Tyskland och en delegation avreste. Aalto ville egentligen inte resa, men då tyskarna sände ett militärflygplan enkom för att hämta honom kände han sig nödtvungen att följa med. Författaren Göran Schildt som skrivit flera böcker om Aalto berättar: ”De finländska arkitekterna togs också mycket älskvärt och kollegialt emot av Albert Speer, som nyss utnämnts till riksminister för rustningen och som var deras formella värd. Aalto framförde under detta sammanträffande sin oro för en av sina tidigare medarbetare, den unge danske arkitekten Nils Koppel som nyligen fängslats av Gestapo i Köpenhamn. Koppel var jude och skulle expedieras till koncentrationslägren i Tyskland, då han – uppenbarligen på direkt order av Speer – utan kommentarer frisläpptes”.

Eva och Nils Koppel

Eva och Nils Koppel

Koppel uppmanades att genast lämna landet och Eva och Nils Koppel och deras lilla dotter flydde till Sverige i en liten båt. De togs emot av Aaltos vän Albin Stark som ordnat bostad på Lidingö och arbete fick de på hans arkitektfirma i Stockholm där också Aalto hade ”sitt kontor”. Stark (Albin och Erik) och Aalto samarbetade med olika projekt, bland annat i Nynäshamn och Avesta.

1936 brann Erikssons snickerifabrik på Väståstrand i Örebro. Staden expanderade och det föddes många barn under kriget och området var intressant för bostadsbyggande. Oscar Eriksson som ägde marken blev byggherre för detta projekt och en arkitekttävling utlystes där de lokala arkitekterna Georg Arn och Alrik Gorne också deltog. Det vinnande förslaget kom dock från Albin och Erik Starks arkitektkontor i Stockholm där det danska arkitektparet Koppel stod för ritningarna.. De var starkt influerade av funktionalismens tankegångar om sol, ljus, luft, grönska och utrymme mellan huskropparna.
 Området ligger i hörnet av Väståtorg och Väståstrand, nära Hagabron och intill Örnsro. Här byggdes sex fristående flerbostadshus s.k. punkthus i fem våningar, klädda i gult fasadtegel, mälardalstegel, och en låg länga  med garage och panncentral med hög skorsten som tillsammans bildade en sammanhållen bebyggelse kring en gräsbevuxen gård med damm. De 115 lägenheterna var överlag ljusa via stora balkong- och burspråksfönster. För mindre lägenheter ettor och tvåor fick man statliga lån och dessa lägenheter låg i husen längst från ån.

h

Etagevåning med balkong

Vanligast är det med treor på omkring nittio kvadrat och i några hus finns det större etagelägenheter högst upp.
De små så kallade experimentköken, ett tidens tecken, var ett mindre lyckat drag. De stora ljusa vardagsrummen är verkligen eleganta med öppen spis och parkettgolv. Balkongerna har fronter av trä(panel), vilket inte var så vanligt på den här tiden.

Då husen byggdes i slutet av Andra världskriget rådde det en viss materialbrist och det var svårt att få tag på

m

Vardagsrum med stora fönster

toalettstolar från Gustavsberg och vid inflyttningen fanns det en toalettstol per våning. 
På 1940-talet bodde det över hundra barn i området, så det inrättades en lekskola i gårdslängan och ett kooperativt dagis i en källarlokal. Där fanns också några butiker, en mjölkaffär och en köttaffär och i längan tillverkades handskar.

Vid ombyggnationer i mitten på 1990-talet gjordes förändringar i de större lägenheterna, ”jungfrukammarna” togs bort och det skapades större modernare kök.

Arkitekt Albin Stark arbetade i Kina på 1920-talet och möjligtvis kan man se hans influenser därifrån i de valmade, något toppiga och lätt utskjutande taken.
1955 fick Nils och Eva Koppel Eckersbergmedaljen, det fina danska konstnärspriset.
 Det var och är fint att bo i Hagabrohus.

(En del information om Hagabrohus har jag fått från Pär Bäckman som bor där)


Bo Helgesson Text och foto

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree