Hem » Recension, Scen » Scen: Minnen från Jalta (Tjechov)

Scen: Minnen från Jalta (Tjechov)

Minnen från Jalta

Två inramade enaktare av Anton Tjechov.

Teaterfoajén, Nora. Premiär 9 oktober 2022.

I rollen som teaterdirektören: Magnus Wetterholm

Regi: Rune Jakobsson

Scenografi: Märta Fallenius

Ljus/ljud/affisch: Dragan Popovic

Den sammetsröda ridån glider sakta isär på Bergslagens, ja varför inte länets, minsta teater. En lätt doft av målarfärgen från scenografen Märta Fallenius färgrika fondmålning slår emot näsborrarna. Den understryker den lätt andäktiga stämning som teaterchefen Magnus Wetterholm lyckats skapa i denna minimala lokal på lilla gatan som sluttar ner mot Norasjön.

En gammal skådespelare irrar omkring både bredvid och bakom den lilla scenen. Han har just avslutat sitt sista framträdande, en recettföreställning till förmån för honom själv. Efter fjorton inropningar har alla lämnat honom i teaterhuset, ensam och inlåst. Nu vänder han sig till oss i publiken.

Vasilj Svietlovidov är både ömklig i sin åldrade skröplighet och fascinerande i sin brinnande tro på teaterns magi. Magnus Wetterholm låter allt detta växla i sin koncentrerade närvaro, genom subtila rörelser i ansiktet och i hela fysionomins uttryck.

En projektion dyker upp på väggen framför honom. Det är den gamle sufflören Nikita som agerar teaterspöke och samagerar med Vasilj. Det är riktigt skickligt gjort och jag anar regissören Rune Jakobssons svartvita och suggestiva ansikte i rundad form där på väggen.

Magnus Wetterholm som Vasilj Svietlovidov. Foto: Dragan Popovic.

Men så vill då den gamle skådespelaren – i ett inspirerat ögonblick – spela upp en av sina stora succéer: ”Om tobakens skadlighet”. Den handlar om den hårt kuvade mannen som efter ett par djupa halsbloss i kulissen ska tala till oss om just detta. Nu blir det nästan buskis. Wetterholm har bytt till en ljusare och ängsligare röst och en försiktigt trampande make som vill ge oss förtroenden om sin dominerande hustru, hellre än att hålla sig till föredraget. Det blir roligt, men inte alls lika berörande som den åldrade skådespelarens ”svanesång”. Just så heter den enaktare som Magnus Wetterholm här har parat ihop med ”tobakens skadlighet”.

Han ramar in föreställningen med en kort – påhittad – historia hur han besöker Tjechov i Jalta på Krimhalvön och får hans lilla stycke att spela.

Och efteråt bjuder han på hembakade morotskakor i foajén. Säg vilken teaterchef i landet som gör det?

__________

Martin Dyfverman

Foto: Dragan Popovic.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree