Hem » Recension, Skivor » CD: Sibelius violinkonsert

CD: Sibelius violinkonsert

Jean Sibelius: Violin Concerto, The Bard, The Wood Nymph (Ondine/Naxos)

Frank Peter Zimmermann (violin), Helsingfors filharmoniska orkester, John Storgårds (dirigent)

Den sista stora högromantiska violinkonserten? Kanske det.  En av de bästa? Absolut. Den uruppfördes 1904, men den självkritiske Jean Sibelius var inte nöjd. Han drog tillbaka konserten och skrev om den. Året därpå var han klar. Men det dröjde faktiskt till 30-talet och Jascha Heifetz innan verket vann sin verkliga popularitet. Vill man ha konserten på cd, och det vill man, vimlar det av inspelningar.

Tycker man om känslodarr och starkt vibrato kan man välja Maxim Vengerov (Warner). Och om man av någon anledning önskar en mer mekanisk tolkning finns Hilary Hahn (DG). För att nu bara nämna två extremer.

För den senaste inspelningen svarar Frank Peter Zimmermann tillsammans med Helsingfors filharmoniska orkester under John Storgårds. Först blir jag lite besviken. Ingen konsert börjar lika magiskt som denna. Det är som om den ensamma fiolen söker sig fram i okänd och nattlig terräng, och man lystrar som en katt under stjärnhimlen. Zimmerman är för rättfram för min smak; magin går förlorad. Det gäller även delvis det oerhört vackra adagiot. Annars är det i långa stycken en utmärkt tolkning som dessutom kan dra nytta av Ondines som vanligt superba ljud. Det är också roligt att Storgårds tagit med de inte så ofta spelade tondikterna Barden och Skogsrået.

Men ska jag lyssna till konserten kommer jag fortfarande att plocka fram Cho-Liang Lin (Sony) eller Pekka Kuusisto (Ondine). Och eftersom inspelningen med Kuusisto har det bästa ljudet får den toppa min rankinglista.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree