Hem » Recension, Skivor » CD: Love Songs med Anne Sofie von Otter

CD: Love Songs med Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter & Brad Mehldau: Love Songs (Naïve/Naxos)

Anne Sofie von Otter (mezzosopran), Brad Mehldau (piano)

Anne Sofie von Otter är vår mezzo i världen. För ett tag sedan kunde vi höra henne sjunga franska barockarior (Archiv) så hjärtat smälte. Men hennes repertoar är vid och inkluderar även judiska sånger från koncentrationslägret Theresienstadt (DG). Och nu breddar hon ytterligare sin repertoar. Efter att ha hört den mångkunnige amerikanske jazzpianisten Brad Mehldau på radio tog hon kontakt. Det blev ett projekt. Nu föreligger resultatet i form av en dubbel-cd.

Mehldaus sju Love Songs, till texter av i första hand poeten Sara Teasdale, är skrivna direkt för von Otter, och man skall inte förvänta sig några jazziga saker. Snarare arbetar Mehldau här inom en klassisk tradition med rötter i brittisk, amerikansk och fransk romanskonst från 1900-talet. Det gör han bra, och von Otter har ingen som helst anledning försöka jazza till sin röst – vilket hon tack och lov inte heller gör. Det är vacker musik med fin balans mellan röst och piano, även om det i längden känns lite idéfattigt och inte riktigt griper tag.

På den andra cd:n ger sig duon i kast med fransk chanson (Ferré, Legrand, Barbara, Brel), Lennon/McCartney, Bernstein, Joni Mitchell m.fl. Dessutom är det roligt, med tanke på att cd:n lanseras i hela världen, att ”Sakta vi gå genom stan” och ”Att angöra en brygga” får vara med. Lite dödsföraktande är det förstås också med tanke på att Monica Zetterlund så fullständigt kommit att prägla den här musiken. Men det gäller väl bara för oss i Sverige. Att påstå att von Otter skulle kunna utmana Zetterlund vore dumt, så det säger jag inte. Men hon visar sitt goda omdöme genom att inte heller försöka härma henne eller någon av de andra artisterna. Hon är en klassisk sångerska och låtsas inte som något annat. Men ibland kan hon få lite svårt att verkligen göra de här låtarna till sina egna. Mest lyckade är, inte oväntat, de franska numren som ligger bäst till för von Otters röst och temperament. Lyssna bara till den helt underbara tolkningen av Léo Ferrés ”Avec le temps”! Där är lyckotårarna nära.

Alla som redan älskar Anne Sofie von Otter kommer säkert att uppskatta även Love Songs. Men det kan ändå vara bra att något skruva ner förväntningarna.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree