Hem » Recension, Skivor » CD: The king is dead

CD: The king is dead

The king is dead

The Decemberists (Capitol)

Decemberists har kommit hem!

I och med sitt fjärde fulllängdsalbum hittar The Decemberists hem. Efter år av tappra försök att finna sig själva i någon slags Amerika-möter- England-hybrid ständigt sneglandes på brittiska förebilder som Camera Obscura och XTC så har de hittat hem till rötterna i Amerika.

Decemberists är som en människa som växer upp, de har letat efter sitt rätta jag, trotsat sina rötter, gjort några riktiga klavertramp, kysst såväl den brittiska new-wave-musiken som den amerikanska folkmusiken och nu, efter en krokig men i stora stycken mycket välljudande uppväxt så har Decemberists kommit hem. Hem till ett hus i Portland där Chris Funks akustiska gitarr är herrn huset. Tillsammans med övriga ”familjen” åstadkoms en saftig musikalisk cheeseburgare med smak av Neil Young, The Byrds och Billy Bragg m.fl.

Jag gillar att Decemberists har växt upp och och även om det närmsta jag varit Amerika är att hämta min syster på flygplatsen när hon kommit därifrån så ser jag, när jag lyssnar på The king is dead, mig själv sitta på en halvtom, lagom sunkig bar någonstans i Oregon med en varm öl den ena handen och den andre försiktigt trummande i takt mot bordet. Jag är så nöjd där jag sitter och låter mitt huvud gunga i takt när trummorna gör entré i skivans bästa spår ”Rox in the box”.

Skivan genomsyras av någon svårdefinierad nöjd längtan, det gör liksom lagom ont. När allt kommer omkring så tycks the Decemberists vara till freds med att musikaliskt har hittat tillbaka till sina rötter. Jag kan inte klandra dem, bortsett från ”This is why we fight” som inledningsvis för tankarna till Morrisey, gott så, men när den når refrängen har den överförfriskade mannen i min imaginära bar rest sig och dansar nu så att det dunkar i golvet med de smutsiga händerna hängande i bältet. Jag gillar inte hans dans. Jag gillar inte den bonniga refrängen. I övrigt så är albumet alldeles lysande, moget, varsamt komponerat och lagom vemodigt.

Ge the Decemberists utegångsförbud. Borta bra men hemma bäst.

Lyssna på Spotify: The Decemberists – The King Is Dead

__________

Anton Modin musikintresserad student.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree