Hem » Recension, Skivor » CD: Rysk pianoromantik

CD: Rysk pianoromantik

Sergey Lyapunov: Piano Concertos Nos. 1 & 2; Rhapsody on Ukrainian Themes. (Naxos). Speltid: 58‘32.
Shorena Tsintsabadze (piano), Russian Philharmonic Orchestra, Dmitry Yablonsky (dirigent)

Mili Balakirev: Piano Sonata; Nocturne No 2; Mazurka Nos 1 & 2; Valse-Caprice No 2; Waltz No 4; The Lark; Scherzo No 1; Polka. (Hyperion/Naxos). Speltid: 69’09.
Danny Driver (piano)

Sergej Michajlovitj Ljapunov (1859–1924) hör till kvartskändisarna inom den ryska romantiken, en av de många som hamnat i skuggan av Tjajkovskij. Nu ger oss Naxos i alla fall tillfälle att höra hans två pianokonserter och en ukrainsk rapsodi. Konserterna är ensatsiga och rätt korta – men innehåller många toner … Det är typiskt slavisk musik med flödande melodier. Men även om det kan vara nog så vackert ibland måste jag hålla med Rimskij-Korsakov som klagade över Ljapunovs nästan totala brist på originalitet. Det gör att man tröttnar, och jag har svårt att tro att dessa verk kommer att bli någons ständiga följeslagare.

Den första konserten tillägnade Ljapunov tonsättaren och pianisten Milij Balakirev (1837–1910). Att hans namn fortfarande är väl känt kan han i stort sett tacka en enda komposition för. Den ”orientaliska fantasin” Islamej är ett virtuost uppvisningsnummer som ännu lockar fingerfärdiga pianister som vill förbluffa sin publik. Men Balakirev är också ett viktigt namn i den ryska musikhistorien. Han var en frontfigur i den grupp som kallade sig ”de mäktiga få” (eller mer fritt: det stöddiga gänget) och som sökte sina ryska rötter i revolt mot den västerländskt influerade musik som konservatoriet i Petersburg stod för.

Den brittiske pianisten Danny Drivers här aktuella Balakirev-inspelning är något så sällsynt som en cd utan Islamej. Här finns i stället den stora pianosonaten från 1905 och en rad småstycken. Det är romantisk musik med drag av Chopin och Liszt – och med varierad grad av inspiration. Balakirev får allt finna sig i att även fortsättningsvis främst identifieras med Islamej.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree