Hem » Pocket, Recension, Skönlitteratur » Pocket: Frukta inte

Pocket: Frukta inte

Frukta inte

Anne Holt

Översättning: Maj Sjöwall och Margareta Järnebrand

Pocketförlaget

Pocketupplaga 2011-04-11

Sidor: 480

Anne Holt fortsätter sin serie med kriminalromaner runt några personer, såsom kriminologen Inger Johanne Vik och den f.d. polisen Hanne Wilhelmsen. Som alltid handlar det om något i samhället som inte står rätt till, där deckarhistorien vävs in. Den här gången är fokus lagt på hatbrott.

Den kvinnliga biskopen i Bergen mördas en sen julaftonskväll på öppen gata. Ingen vet vart hon var på väg. Hennes man vägrar att uttala sig, vilket får kriminalkommissarie Yngvar Stubø , Inger Johannes man, att ana ugglor i mossen. Han förstår att det finns hemligheter i biskopens familj, som ingen utomstående, inte ens den egna sonen, kan ana sig till.

Ungefär samtidigt hittas en ung asylsökande pojke mördad, och en konstnär som dött av en överdos som  visar sig vara allt annat än ett återfall i missbruk. Dessutom letar en kvinna förtvivlat efter sin partner, som försvunnit under en resa.

Inger Johanne får hjälp av en gammal kär vän, som arbetar på en advokatbyrå i USA som specialiserat sig på hatbrott. Snart börjar hon skönja trådar som kopplar ihop de olika fallen och hon förstår att tiden är knapp innan något nytt händer.

Den här boken är helt klart den bästa jag läst av Anne Holt. Allt hör ihop och hakar i varandra i en ändlös kedja av händelser, där både privatliv och samtida politik ryms, och läsarens förs framåt i en medveten rörelse utan minsta avbrott. Det är personligt, närgånget och ärligt, samtidigt som det är spännande och samtidskritiskt och rasande aktuellt.

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree