Hem » Facklitteratur, Pocket, Recension, Skönlitteratur » Pocket: Raines Dagbok – tretton år på gatorna i Stockholm 1998 – 2010

Pocket: Raines Dagbok – tretton år på gatorna i Stockholm 1998 – 2010

Pocket

Raines Dagbok – tretton år på gatorna i Stockholm 1998 – 2010
Raine Gustafsson
Pocketförlaget  382 sidor

I Raines dagbok – tretton år på gatorna i Stockholm 1998 – 2010 följer vi Raine Gustafsson i hans vardag som bostadslös i dagens Sverige. Under dessa år har Raine ständigt fört dagbok som sedan publicerats löpande i Situation Stockholm. Han har aldrig missat en deadline. Nu har de samlade dagböckerna släppts i en pocketupplaga.

Det är ett medkännande porträtt av människan och dennes livskamp vi får serverat i dagböckerna. Gustafsson skriver varken självömkande eller sentimentalt, det finns inte heller något ursäktande över iakttagelserna. Han skriver vad han ser och upplever som bostadslös, utan krusiduller. Ofta gör han det också med en stor gnutta humor. Med många fängelsestraff i bagaget och ett ofta svårt liv framställer han sig knappast som en ängel, men inte är han någon djävul heller. Han är en människa kort och gott, men han befinner sig i en situation som de flesta av oss bara sett på avstånd. Gustafsson blir därför ett mycket viktigt ögonvittne, ett ögonvittne med förstahandsinformation utan några omskrivningar eller tolkningar. Det är den bostadslöse som skriver om den bostadslöse, inte en journalist som försöker tolka denne.

Raine Gustafsson skriver ofta om ett vinterkallt Stockholm där inte bara gatorna och källarförråden han sover i är kalla, utan där också byråkratin och samhället ofta är väldigt kallt. Det är skarpa iakttagelser, och hans beskrivningar av livet för den utan hem innehåller också mycket värme.

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree