Hem » Fokus » Zika-stipendiet 2011

Zika-stipendiet 2011

Alexander Zika gick på Örebro Konstskola 2007-2009. Skolan betydde mycket för honom som från underläge fick inriktning och energi i sitt liv genom den. Men bara några dagar efter skolavslutningen så dog Alex oväntat på grund av ett medfött hjärtfel. Detta var tragiskt och ironiskt – inte minst därför att Alex verkligen var en kärleksfull människa med ett stort hjärta.

Till hans minne instiftade familjen Zika ett minnesstipendium. Detta omfattar 10000 kr och delas ut på Alex födelsedag 14 april till någon elev på Örebro Konstskola som likt Alexander Zika kämpar hårt och använder konsten för att göra världen synlig och ge livet mening. Stipendiet delades ut första gången 2010. Det gick då till Linus Engström. Utdelningen skedde i samband med en endagsutställning på Galleri 19 i Örebro där olika konstnärer målat skateboards.

Motiveringen för årets stipendium lyder så här: ”Årets stipendium tilldelas någon som har liknande förutsättningar som Alexander Zika hade. Det är någon som har kämpat hårt och där Örebro Konstskola verkar betyda mycket. Det finns fler likheter. Men också olikheter – somliga får kämpa stenhårt för varje linje i en teckning, andra verkar ha en naturlig fallenhet. Deras kamp står någon annanstans. De kanske har verktygen men behöver grunna noga på vad de ska använda dem till. En sådan person är Alexander Creutz och 2011 års Zika-stipendium tilldelas honom.”

Årets utdelning skedde också i samband med en utställning 14 april men den här gången höll man till på restauranten Lilla Örebros festvåning. Där deltog 18 konstnärer med målade och omgjorda trainer-skor (sponsrade av WESC).

——–

Peter Ekström är medlem av Kulturdelens redaktion

Share

1 Kommentar för “Zika-stipendiet 2011”

  1. Fint evenemang. Gillade speciellt Petter Nilssons konstnärliga bidrag! Minns när jag pratade om just skor med Alexander – han hade varit rörd och helt till sig av den här utställningen.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree