Hem » Recension, Skönlitteratur » Bok: Tretton timmar

Bok: Tretton timmar

Tretton timmar

Deon Meyer

Weyler 447 sidor.

Översättare: Mia Gahne

Utkommer 14 maj 2011

Författaren Deon Meyer växte upp i Kapprovinsen, Sydafrika, där han låter sina kriminalromaner utspela sig. År  2010 fick han Svenska deckarakademiens  pris för  bästa utländska kriminalroman för Devils Peak.

Deon Meyer skriver med ett driv som gör att man har svårt att lägga ifrån sig boken, man måste hela tiden vidare för att se vad som sker bakom nästa krök. Han börjar historien med att lura in läsaren i en beskrivning av en strålande morgon på  Taffelberget där en kvinna springer med kraftfulla steg, ett idylliskt natursceneri, tills han bryskt bryter stämningen med meningen: ”Ända tills hon stannar och ser sig om över vänster axel”. I ett slag ändras bilden till något hotfullt och historien kan ta sin början.

Historien kretsar kring två unga, amerikanska kvinnor som turistar i Sydafrika. En av dem hittas mördad och den andra lyckas via telefon meddela sin far i USA om att hon är jagad av flera män, innan hon försvinner bland villorna i ett bostadsområde. Samtidigt skjuts en man ihjäl i sitt hem och polisens misstankar riktas mot hans alkoholiserade hustru. Polisen Bennie Griessel, sliten av alkohol och privata problem, tar sig an båda fallen. Snart befinner sig han och hans kollegor i en kapplöpning med tiden, och de tretton timmarna som boken handlar om fylls av flera återvändsgränder både vad gäller utredningen och Bennies eget liv innan upplösningen kommer.

Boken är både en klassisk skildring av ett kriminalfall med korrumperade poliser, missbruk och penningbegär och en problematiserad skildring av dagens sydafrikanska verklighet. Inom poliskåren råder konflikter mellan svarta och vita och kvinnorna misstros inom höga poster, vilket speglar verkligheten utanför där misstänksamhet råder mellan befolkningsgrupper och kvinnor utnyttjas för egen vinnings skull. Samtidigt målas vackra bilder upp av naturen och stämningen genom Griessels morgontidiga cykelturer genom staden. Som bokens hjälte är han styrd av sitt alkoholbegär och sina personliga misslyckanden vad gäller familjeliv och kärlek, men han är samtidigt en tänkande människa med siktet inställt på att förbättra sig. Hans engagemang för den försvunna kvinnan och hennes familj flätas samman med hans egen kärlek för sina barn och den oro som följer när de tar klivet ut i världen.

Deon Meyer är en intressant bekantskap i deckarvärlden. Må vara att Tretton timmar innehåller de redan använda, slitna skildringarna av poliser som vadar i problem och trasiga liv, men den är samtidigt så mycket mer, och framför allt ger den läsaren andlös spänning genom de tretton timmarnas kamp med tiden.

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree