Hem » Pocket, Skönlitteratur » Pocket: Slutet på Mr Y

Pocket: Slutet på Mr Y

Scarlett Thomas

Slutet på Mr Y

Översättning: Øyvind Vågen

Pocketförlaget. 511 sidor. Har utkommit.

———

Ariel Manto är doktorand i ämnet tankeexperiment, bor tillsammans med ett gäng råttor i en dragig lägenhet och är på många sätt en avvikande person. En dag går hon, som av en händelse, in på ett litet antikvariat och upptäcker ett exemplar av den mytomspunna boken Slutet på Mr Y. Ariel kan inte fatta vad hon just hittat. Den mer än hundra år gamla boken är praktiskt taget utrotad bortsett från ett enda exemplar. Dessutom sägs den bära på en förbannelse: alla som läst den har dött. Men Ariel Manto köper den för sina sista pengar, går hem och börjar läsa. Mycket snart är hon mitt uppe i en kaotisk virvelvind av tidsresor, snuskigt sex på offentliga toaletter, vetenskapliga paradoxer, laboratoriemöss, cigaretter, beväpnade agenter och kärlek.

Slutet på Mr Y liknar verkligen ingenting annat. Jag blir både fascinerad och förundrad över hur genomtänkt och smart den är uppbyggd. Ariel Manto charmar mig redan på första sidan med sin ständiga längtan efter kaffe och oförmåga att få rätsida på sitt liv och på sitt röda hår. Slutet på Mr Y är nytt, något man aldrig läst förr.

Det enda som tynger ner är mängden förklaringar: Vissa partier är så överlastade med abstrakt information att man helt enkelt inte orkar ta det till sig. Förutom det är språket som en energidryck. Här finns gott om skarpa kvickheter och formuleringar. Översättningen lämnar dock en del övrigt att önska.

På det hela taget är Slutet på Mr Y helt enkelt fenomenal med sin energi, intelligens och tornadoliknande intrig. Jag är förtjust.

Tove Ekström är student och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree