Hem » Debatt » Nu blir jag socialdemokrat

Nu blir jag socialdemokrat

Bombattentatet och dödskjutningarna den 22 juli var ett klassiskt terrordåd – ett angrepp riktat mot hela samhället med avsikt att döda, skada och skrämma så många människor som möjligt. I det här fallet var det demokratin och det politiska systemet i Norge som var måltavlan. Men vi i Sverige kan mycket väl ta åt oss också.

Det spelar ingen större roll om mördaren Anders Behring Breivik är mentalsjuk eller inte – hans dåd måste ses i ett politiskt sammanhang. Han har inspirerats av idéer som odlas bland mer eller mindre högerextrema grupper. I sitt långa manifest har han bland andra nämnt Sverigedemokraterna.

Det finns en del ryggradsreaktioner som snabbt kommer över en i ett sådant här läge. Pressens och ”kommentatorernas” första reaktion var att dådet ”måste” ha utförts av islamistiska terrorister. På det personliga planet har nog många känt en vanmakt kombinerad med en önskan om fler poliser, censur av Internet och återinförande av dödsstraffet. Att den norske högerterroristen nu hotas av 21 år i fängelse känns magert.

I någon mening, i alla fall på kort sikt, vinner alltid terroristerna. Om deras attentat lyckas så har de också spridit skräck och förödelse.

På längre sikt finns det möjlighet att stå emot dem.

Alldeles efter bombdåd och dödskjutning fick Norges statsminister Jens Stoltenberg uttala sig. Han sa att det enda rimliga svaret på ett sådant här angrepp på samhället är att skapa ett ännu öppnare samhälle. Ett klokt och modigt uttalande som står i skarp kontrast till vad USAs president George Bush sa och gjorde efter terrordådet 11 september 2001 i New York.

I samband med dådet i Norge var det en ung socialdemokrat som sa att om en man kan frambringa så mycket hat, tänk då på hur mycket kärlek som vi tillsammans kan skapa.

Det politiska system, parlamentarisk demokrati, som vi har är bräckligt och fullt av brister. Lika fullt är det, som Winston Churchill sa, det bästa vi har. Någonting som är värt att försvara.

Men det är ett system som inte går att försvara med fängelsemurar, övervakning och tungt beväpnade poliser. Man kan inte tortera fram demokrati. Systemet måste försvaras med förtroende och deltagande. Om medborgarna slutar att rösta och går ur de politiska partierna så brakar systemet/demokratin samman. Ansvaret för detta ligger i hög grad hos de politiska partierna som måste se till att politiken inte blir ett skådespel utan är på riktigt. Men ansvaret ligger också hos medborgarna. Hos dig och mig.

Jag har bestämt mig för att på ett tydligt sätt ingå i det politiska systemet. Därför har jag ansökt om medlemskap hos Socialdemokraterna. Det betyder inte att jag tänker ställa upp i något val eller att jag håller med sossarna i varje fråga. Jag tänker inte bli valboskap, men jag känner att det är viktigt att ta ansvar för den parlamentariska demokratin. Ett medlemskap i ett politiskt parti är en rimlig konsekvens av detta. Socialist och demokrat har jag varit länge. Eller kulturmarxist som den norske terroristen kallar det. Och jag har stått på olika extremhögergruppers ”dödslistor”.

Jag tycker att du också kan överväga att gå med i det parti som ligger närmast dig. För mig är det trots allt Socialdemokraterna.  

—–

Peter Ekström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree