Hem » Recension, Skivor » CD: Góreckis stråkkvartetter

CD: Góreckis stråkkvartetter

Henryk Górecki: The Three String Quartets (Hyperion/Naxos). 2 cd. Speltid: 48’45 + 55’54.
Royal String Quartet

Polacken Henryk Górecki, som dog förra året, slog i början av 1990-talet världen med häpnad. Mot alla odds seglade nämligen hans 3:e symfoni upp på diverse bästsäljarlistor. Det rörde sig ju trots allt om modern konstmusik, till råga på allt bestående av tre lika långsamma som sorgesamma satser. Men här fanns också en närmast hypnotisk skönhet som många, även jag, blev starkt gripna av. Symfonin hade skrivits redan 1976 och spelats in 1978 av Polskie Nagrania. Att det dröjde till 90-talet innan verket slog igenom internationellt berodde helt enkelt på att det var då som den första västerländska inspelningen kom (Nonesuch).

Men Górecki har naturligtvis fler verk på sin opuslista, bland annat de tre stråkkvartetter som Hyperion nu ger ut med polska Royal String Quartet. För den som älskar den 3:e symfonin kan mötet med den första kvartetten, betitlad ”Already it is Dusk”, bli något av en chock med dess envetna, påträngande rytmer och raspiga stråkar. Men den börjar och slutar i lågmäld sorg. Den andra kvartetten, ”Quasi una fantasia”, växlar mellan det inåtvänt melankoliska och det folkmusikaliskt rytmiska och tungt dansanta. Men inte heller den kan beskyllas för att stryka medhårs. En del kommer sannolikt att finna musiken ”ful” och kanske enerverande, andra kommer att fascineras av uttryckskraften. Men alla kan söka tröst i den nästan timmen långa och övervägande lågmälda och sorgsna tredje kvartetten, ”… Songs are Sung”. Som titeln antyder är den mer melodiös och lättlyssnad.

Kvartetterna skrevs ursprungligen för Kronos-kvartetten som också har spelat in dem (Nonesuch). Jag har tyvärr inte hört deras inspelning av 3:an, men i 1:an och 2:an vill jag i alla fall ge dem ett visst försteg framför Royal String Quartet. Båda ensemblerna har den expressiva energi som krävs, men de fyra Kronosmusikerna ger en något rikare bild av verken och lyfter bättre fram den skönhet som också finns där. Men nykomlingen kan konkurrera med priset (en dubbel-cd till priset av en).

________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree