Hem » Recension, Tv-serie » TV: Historia

TV: Historia

Sveriges historia

TV4 / Svea Television

—–

Måndag 29 augusti hade TV4:s och Historiska Museets tv-serie om svensk historia premiär. Det är andra säsongen och i ”paketet” ingår också ett par böcker utgivna av Norstedts. Titeln är helt enkelt Sveriges Historia och värd är Dick Harrison som har Martin Timell till sidekick. Tillsammans med de ansvariga på TV4 och produktionsbolaget Svea Television har de ansträngt sig för att popularisera svensk historia.

Redan där blir det problem. Jag har inget emot popularisering. Det finns ämnen – ekonomi, matematik, klimatfrågor med mera – som är i starkt behov av detta. Men ett ämne som inte behöver det är historia. Där finns ju de spännande berättelserna färdiga utan behov av photoshop-ingrepp, tävlingar och krimskrams. Intresset för historia i Sverige har antagligen aldrig varit större. Det behöver ingen popularisering. Men om man genomför en populariserad historieberättelse så illa och så dumt som TV4 har gjort så riskerar man dessutom att skada intresset.

Måndagens avsnitt handlade om Gustav Vasa (1496-1560) och skulle ”avslöja sanningen” om honom och hans närmaste efterföljare. Vad tittarna fick var en larvig, ytlig och snaskig genomgång av sedan länge kända skrönor och fakta. Att Gustav och hans söner inte var några demokratiska folkets tjänare är ju ingen nyhet. Inte heller att flera av dem var galna mördare. Och det aktualiserar en fråga som Dick Harrison inte var i närheten av att besvara. Hur kunde Vasas nationsbygge överleva?

Historia är spännande och roligt men inte i TV4:s version.

——

Peter Ekström är en del av Kulturdelens redaktion

PS. Jag uppskattar mycket Dick Harrisons triologi om Slaveri – ett epokgörande verk.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree