Hem » Recension, Skivor » CD: Violinkonserter av Grażyna Bacewicz

CD: Violinkonserter av Grażyna Bacewicz

Grażyna Bacewicz: Violin Concertos Volume 2 (Concertos Nos. 2, 4 and 5) (Chandos/Naxos). Speltid: 80’51.
Joanna Kurkowicz (violin), Polish Radio Symphony Orchestra, Lukasz Borowicz (dirigent)

Det vimlar inte av kvinnliga tonsättare i musikhistorien. Men de finns. Grażyna Bacewicz (1909–1969) tillhör samma polska tonsättargeneration som Aleksander Tansman och Witold Lutosławski, något yngre än den förre och något äldre än den senare. Kanske skulle man också kunna säga att hon stilmässigt befinner sig mellan dem. Man kan också säga att hon utgör bryggan mellan Szymanowski och Lutosławski. Men om man nu skall jämföra henne med någon ligger kanske ändå Bohuslav Martinů eller Béla Bartók närmare till hands. En sak är i alla fall klar: Hon borde vara mer känd än hon är. Ett strålande sätt att stilla sin nyfikenhet på är att lyssna till Chandos inspelningar av hennes violinkonserter. Den första kom för två år sedan. Nu är den andra här, och åter är Joanna Kurkowicz solist till Polska Radions Symfoniorkester som spelar under Lukasz Borowicz. Jag har inga andra tolkningar att jämföra med och känner inte heller något större behov av det. De här musikerna övertygar nämligen rakt igenom och fullt ut. Kurkowicz’ rappa stråkföring och vackra klang tycks som gjord för dessa verk med deras såväl expressiva neoklassicism som mer lyriskt romantiska sidor (t.ex. den underbara långsamma satsen i 5:e konserten). Så om ni inte redan har gjort det, gör det nu: Upptäck Grażyna Bacewicz!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree