Hem » Krönika » Kärlek och rasism

Kärlek och rasism

Att ständigt bli uttittad och ifrågasatt är vardagsmat för mig. Uppväxt i Sverige men ursprungligen från Eritrea, har livet alltid varit en berg-och-dalbana. Barndomen var fantastisk, inga problem, mamma och syskon var perfekta. Det bästa jag visste var att åka till Lundbybadet med tvillingbrorsan och leka i vattnet hela dagarna. Men det tog slut 2 år senare, när jag blev tonåring.

Jag gick i 7:an och livet var lite av ett helvete. Jag var alltid på jakt efter någonting, jag visste inte vad det var. Idag 5 år senare vet jag att var ute efter mig själv. Vem var jag? Vad gör jag här? Varför finns jag? Varför blir inga killar kära i mig, när jag i hemlighet var småkär i alla? Kanske hade det något att göra med att jag var lite rundare än alla andra små blonda tjejer. Jag var varken blond eller blåögd. Jag var bara lilla Betlehem med ett stort afrohår, bruna ögon och mörk hy. Människor kunde tro att jag var mulatt. Jag hatade det. Jag var helafrikan, varken min mamma eller pappa var vit. Eritreaner är ljusare än andra afrikaner. Deal with it.

Jag var så arg, på allt och alla. Jag hade blivit lite av en smygrasist. Varför kunde folk inte se skillnad på afrikaner och afrikaner? Jag kunde ju se skillnad på européer och européer. Jag har inga problem med att se skillnad på en tysk och en svensk.

Sen kom 9:an och jag blev förälskad i en blond och blåögd, han blev förälskad i mig också. Och jag kunde inte tro att det var sant, jag som hade hatat blonda för att de aldrig hade gillat mig. Jag kände mig skyldig, och hela min syn förändrades drastiskt. Nej, fel – Vår syn förändrades drastiskt. Han kom ifrån en rasistisk familj som antagligen aldrig skulle acceptera mig om jag skulle bli en del av deras familj. Men vi var bättre än så. Vi insåg att man älskade en människa för det han/hon är och inte för dennes utseende. Även om jag inte har så mycket kontakt med denna kille idag så älskar jag honom fotfarande för att han förändrade min syn på människor och kärlek.

Kanske är det dags för dig att våga öppna dig för en annan människa med en helt annan kultur och t.o.m. hudfärg. Lovar det är inte farligt.

Betlehem Isaak är student och frilansskribent

Share

1 Kommentar för “Kärlek och rasism”

  1. Leif Joson Johannesson

    Rasismens och fördomarnas fula tryne har inte alltid sin grund i elakhet. Ibland är det okunskap och rädsla för att någon eller något ska hota min egen lilla trygga värld.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree