Hem » Recension, Skivor » CD: Pianomusik av Schumann

CD: Pianomusik av Schumann

Robert Schumann: Geistervariationen (Papillon, Kinderszenen, Fantasie C-Dur, Klaviersonate op.11, Waldszenen, Thema mit Variationen)  (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 64’27 + 74’13.
András Schiff (piano)

”I utvärdshusets trädgård lyktor skina, / men ovanför har himlen lampan tänt”, heter det i Birger Sjöbergs Fridas visor. Men just som Müller-Bezacks solistkapell på begäran ”darrar fram den sången Träumerei” uppstår en pinsam situation – som dock räddas av en rådig kypare och cellistens kallblodighet: ”Och liksom balsam gör i smärtas timmar, / så sänder sista tonen lugn i sinn”.

”Träumerei” ingår i Robert Schumanns pianosvit Kinderszenen som är ett av hans mest spelade verk, fullt av älskliga melodier och med den drömska ”Träumerei” som speciell hjärteknipare. På en ny dubbel-cd är det András Schiff som framför det. Han har en bred repertoar men är ändå mest känd för sina tolkningar av tysk musik: Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann.

Schiff nalkas musiken med den enastående klarhet som är hans kännemärke. Han har en alldeles speciell förmåga att få tonerna att klinga som renaste källvatten. Man kan tänka sig större gester när det gäller ärkeromantikern Schumann. En pianist som Svjatoslav Richter satsar mer på starkare utspel och större kontraster, liksom för att lyfta fram det smått manodepressiva drag som finns i en del av verken. Hos Alfred Brendel kan man hitta en större värme. Men jag är oerhört förtjust i Schiffs genomlysta spel som får Schumann att låta ny och fräsch. Och nog behärskar även han hela uttrycksskalan från det intima och eleganta och försjunkna (vilket pianissimo!) till det kraftfulla och storslagna och utåtriktade.

András Schiff tar oss med på en musikalisk resa från ungdomsverket Papillon till Geistervariationen (Spökvariationerna), som blev det sista Schumann skrev och tillhör den tid när han hemsöktes av änglar och demoner och försökte dränka sig i Rhens isiga vatten. Det är en resa som jag kommer att göra åtskilliga gånger. Med Schiff vid pianot tröttnar man inte i första taget.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree