Hem » Recension, Skivor » CD: Bartóks konserter för violin och viola

CD: Bartóks konserter för violin och viola

Béla Bartók: Violin Concertos Nos 1 and 2, Viola Concerto (Chandos/Naxos). Speltid: 77’45.
James Ehnes (violin, viola), BBC Philharmonic, Gianandrea Noseda (dirigent)

Béla Bartók svarar för några av 1900-talets bästa solokonserter. Förutom pianokonserterna är det den 2:a violinkonserten som slagit bäst. Men personligen finner jag den ibland nästan impressionistiska 1:a konserten, och kanske även violakonserten, väl så bra. Den sista förelåg endast som skisser vid Bartóks död 1945 i New York (dit han flytt undan nazismen), men en spelbar version kunde sammanställas och uruppföras 1949.

Att samla Bartóks tre konserter för stråkinstrument på en cd kan låta självklart men är faktiskt sällsynt. Men nu har i alla fall den kanadensiske violinisten och violasten James Ehnes gjort det. Och resultatet är utmärkt. Bakom sig har han BBC Philharmonic som leds av Gianandrea Noseda, och här spelas med känsla för såväl det folkligt rustika och rytmiska som för det nattliga stämningsmåleriet. Ehnes utvecklar den energi som krävs för att få de snabba satserna att virvla fram i dans, men han har också förmågan att få lyssnaren att spänna hörseln när han försiktigt leder oss genom det magiska mörkret i violakonsertens adagio.

Men det finns naturligtvis tolkningsalternativ av högsta intresse. Vill man ha den 2:a violinkonserten spelad med större temperament – ibland med raspande stråke, ibland med fylligt smäktande ton – finns Laurent Korcia (Naïve). Han spelar med City of Birmingham Symphony Orchestra under Sakari Oramo, som också något bättre känsla än Noseda för de sugande ungerska melodierna. Kanske någon finner Korcia alltför rå och drastisk, men bomber och granater vilken glöd han har!

Men faktum kvarstår att James Ehnes ger oss tre riktigt bra tolkningar – och nog är det perfekt få alla tre konserterna samlade på en cd.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree