Hem » Kulturbloggen » Söndagsekot censurerat

Söndagsekot censurerat

Jag väntade förgäves på Johannes Ekmans kulturkrönika i söndagens Dagens eko. Den brukar vara vass men lågmäld och mana till eftertanke. Men den kom aldrig. I P1:s mediemagasin Publicerat fick jag förklaringen. Ekmans senaste och förmodligen  sista krönika hade stoppats. Censur alltså. Om man nu ska kalla en spade för en spade.

Nya Ekochefen Anne Lagercrantz och  nyhetschefen Michael Österlund pratade  länge och kringströvande om varför den stoppats  i programmet. Kulturkrönikan var inte tillräckligt saklig utan ensidig och borde ha kompletterats. Dessutom lät Ekochefen på nya chefers vis  göra veterligt att allt skulle omprövas och att krönikeformen kanske inte var  optimal i nyhetsprogram. Nyhetschefens  inlägg  vittnade  om olika synsätt på journalistik: ett klassiskt fall av nyhetsjournalistik kontra  kulturjournalistik.

Därmed hade det kunnat förbli. Ord mot ord. Ett litet nätt språkspel mellan censorerna  och krönikören  – där det antyddes att Ekman med sina nästan två decennier i rollen har passerat bästföredatum.  Men tack vare författaren Lars Gustafsson går det nu att läsa den stoppade krönikan på Gustafsson blogg. Gör det och döm själva

Share

2 Kommentarer för “Söndagsekot censurerat”

  1. Peter Ekström

    Ett obegripligt klavertramp. Om Johannes Ekmans, ofta hörvärda krönikor, nu inte längre är önskvärda på Ekot så kunde de väl ha skött det snyggare.

  2. Måna N. Berger

    Min första tanke när jag gick in på Lars Gustafssons blogg var: men var är krönikan? För jag såg ingenting som kunde väcka så ont blod hos cheferna på Ekot att det föranledde censuringripande. Jag såg bara en text om hotade gammelskogar i Sverige. Ett hot som är känt sedan länge i naturskyddskretsar men kanske inte slås upp stort i media i övrigt. För vem bryr sig om hackspettar och lavar, när det finns kändisskvaller och våldspornografi som säljer bättre? Jag läste en gång till. Jo, det var den stoppade krönikan. Och jag tänkte; det är ju horribelt. Ska man inte längre få säga något så självklart i radio i Sverige? Tala om att yttrandefriheten är i fara!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree