Hem » Recension, Skönlitteratur » Bok: Text och bild

Bok: Text och bild

Text och bild

Åke Johansson & Peo Sjöberg

Privatupplaga

Ute nu

– – –

Åke Johansson är frilansande skribent och ses bland annat som krönikör i Länsposten. Peo Sjöberg är fotograf med inriktning på porträttfotografi Deras nysläppta bok är ett samarbete där Johansson står för texten och Sjöberg för bilderna. En visuellt njutbar bok i litet häftat format där texterna ligger över Sjöbergs bilder med motiv som varierar mellan porträtt, landskapsbilder och stilleben. Ofta kompletterar de varandra, men de är njutbara också åtskilda från varandra.

Texten, som författaren valt att kalla den, har ofta formen av poesi i fri vers, men ibland tangerar den snarare aforismen. Alla dikter har titeln hur man blir den man är ; siffra och det rör sig om totalt femtionio stycken. Motiv och ton skiftar. Men på det stora hela anknyter motiven till den övergripande titelbeskrivningen då det handlar om uppväxt, utveckling och mognad som människa. Diktjaget rör sig mellan dåtid och nutid och hamnar någonstans i landskapet där emellan. Tankar från barn- och ungdom kommer upp till ytan och möter den vuxna individen. Livet förgänglighet -att allting har ett slut, vilar som ett orosmoln över verket.

Då det är ett förstlingsverk varierar tonen kraftigt, och ibland känns det som att författaren hoppar hej vilt mellan olika lägen vilket ger ett lite schizofrent intryck. En del stycken känns nästan banala i sin enkelhet medan andra är träffande beskrivningar över vad det innebär att vara människa. Humorn som färgar många av dikterna är befriande och min favorit är nog metadikten hur man blir den man är; 17 som lyder:

En dikt kan se ut hur som helst

det här kan också bli en dikt

Inget rim och ingen reson

ingen takt och ingen ton

ingen syntax och ingen meter

Ord staplade på hög

gemener och versaler

vinglar och svajar

faller, rasar

i ett moln av bokstäver

till marken med ett brak

En dikt kan se ut hur som helst

det här blev också en dikt

Dikten sammanfattar på ett strålande rolig sätt Johanssons förhållande till poesi. Det är mycket schvung och humor, och självmedvetet på ett sätt som inte känns konstlat.

Gympass, solresor och post som inte kommer i tid. Triviala saker i vardagen, som ändå är så viktiga och som när man tänker på utgör en stor del av våra liv, gestaltas i boken. Johansson låter inte händelserna stanna vid det triviala utan omdiktar de till litteratur. Det är en trivsam läsning som får mig att reflektera över mitt eget liv.

Text och bild är en bok man läser då och då. En bok att återkomma till, läsa och begrunda, för att sedan lämna igen. Vardagen må upplevas som färglös och trivial, men med Johanssons och Sjöbergs blick får den ett särskilt skimmer.

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree