Hem » Recension, Skivor » CD: Stenhammars pianokonserter

CD: Stenhammars pianokonserter

Wilhelm Stenhammar: Piano Concertos Nos. 1 and 2 (Naxos). Speltid: 67´57.

Niklas Sivelöv (piano), Malmö Symphony Orchestra, Mario Venzago (dirigent)

Det vimlar inte av bra svenska pianokonserter, så det är få som kan utmana Wilhelm Stenhammars nr 2. Men hans första är inte dålig den heller, även om den är mindre självständig och lutar sig tungt (nåja) mot Brahms. Härom året kom de i en inspelning med Seta Tanyel och Helsingborgs symfoniorkester dirigerad av Andrew Manze (Hyperion). Nu har Naxos engagerat Niklas Sivelöv och Malmö symfoniorkester under Mario Venzago. Det första jag slås av är deras snabba tempi. Men de fungerar. Tanyel framstår som en kraftfullare pianist än Sivelöv och lyfter bättre fram solostämman. Men det kan ha att göra med Naxos något mer instängda ljudupptagning. Och tro för all del inte att Sivelöv är dålig, för det är han sannerligen inte; dessutom är Malmöorkestern något vassare än den i Helsingborg. Och så har vi priset. Naxos-skivan kostar 1/3 av Hyperion-utgåvan.

När det gäller den 2:a konserten är det emellertid fortfarande en tredje inspelning som regerar: den med Greta Eriksson som solist till Sveriges Radios Symfoniorkester under Jevgenij Svetlanov (Musica Sveciae). Den tolkningen har allt man kan önska av innerlighet och det som fransmännen kallar élan, det vill säga fart och flykt och frisk frimodighet. Det är bra synd att de aldrig spelade in den första konserten också. I stället har man valt att Tor Aulins 3:e violinkonsert som andra verk på skivan – vilket i och för sig inte är något att klaga över.

Så vad göra? Tja, nu är det faktiskt så att man får både Niklas Sivelöv och Greta Eriksson till samma pris som Seta Tanyel. Där har ni svaret på frågan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Foto av Niklas Sivelöv vid flygeln: Lars Strandberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree