Hem » Krönika » Tre litterära julklappstips

Tre litterära julklappstips

Jobs till Pappa:

När du tröttnat på att för femtioelfte gången visa hur man gör en smiley på farsans iPhone och vill få upp ett genuint intresse för prylar hos farsgubben.

Steve Jobs

Walter Isaacson

Albert Bonniers Förlag, 666 sidor.

När Steve Jobs återvände till företaget han själv en gång startat hände någonting. Apple blev ett kaxigare företag, de blev mer kommersiella och ville ta sig ut ur skuggan av Microsoft. Och när den första iPoden släpptes var framgångarna ett faktum. Sedan dess har det kommit en hel drös med olika iPods, Apple utvecklade en egen telefon och har även ett egen mediasystem för din TV som alldeles nyligen kommit till Sverige. Man kan säga att Apple har gjort ett starkt intryck på teknik- och prylvärlden det senaste decenniet – och få skulle sätta sig emot påståendet att det till stor del är Steve Jobs förtjänst.

Walter Isaacson är författare och levnadstecknare som skrivit biografier om bland andra Albert Einstein och Benjamin Franklin. Den amerikanska nyhetskanalen CNN och den världskända tidsskriften Time Magazine är två av levnadstecknarens tidigare arbetsplatser, och intressant nog var detta anledningen till att Jobs upprätthöll kontakten med Isacsson efter att ha träffats som hastigast genom gemensamma vänner. Jobs ville nämligen få in sina nya produkter i dessa nyhetsmedium. När Isaacson sedan lämnade Time och CNN slutade samtalen från Jobs komma. Men, när Jobs ville ta en “lång promenad”, detta var sättet Jobs hade sina allvarliga samtal, så undrade Apple-grundaren ifall Isacsson kunde skriva en biografi över honom. Isaacson var en smula förvånad och var för tillfället uppslukad av andra projekt. Så planerna om en biografi lades på is. Fram till att Jobs blev sjuk och hans fru personligen tog kontakt med Isaacson och bad honom skriva biografin så snabbt som möjligt, eftersom Jobs insjuknat och skulle snart opereras för cancer.

Isaacson nämner i inledningen av biografin att Jobs alltid kände sig som mer av en humanist, med ett reserverat intresse för teknikprylar. Och detta är ändå vad jag ser att Apple representerar – unik teknik med fokus på själva användningsområdet där allting är konstruerat för att kunna integreras med andra medier. iTunes, Apple TV, iPod, iPhone, iPad och iCloud. Allting är skapat för att kunna utnyttjas till sin fullaste potential. Jobs ville kontrollera produkten – och såg den som en förlängning av sig själv.

Biografin Steve Jobs är ett kompakt verk på 666 sidor, kusligt nog, som ger läsaren exakt allting man vill ha utav en biografi över en person – död eller levande. Steve Jobs representerar den mänskliga viljan och vad den är kapabel till.

Walter Isaacson ger läsaren en fascinerande historia om en man som gick från att vara ett bortadopterad som barn för att senare hoppa av college, till att bli chef för ett av världens mest framgångsrika företag – någonsin. Steve Jobs är en biografi över en av vår tids mest inflytelserika och säregna personligheter som alla borde ta del av.

Sjöswärd till Mamma:

När mamma tjatar lite för mycket och undrar vad du ska göra med ditt liv så passar Eldsjälar utmärkt till att distrahera mamma med under mellandagarna. Klassisk skenmanöver.

Eldsjälar

Sanna Sjöswärd

Bladh by Bladh, 347 sidor.

Sanna Sjöswärd är i grund och botten fotograf. Hon adopterades endast fyra år gammal från Iran, och har sedan 2002 arbetat som fotograf på professionell nivå. Sjöswärd har haft framgångar både på hemmaplan och internationellt. Hennes prisade fotoutställning Rötter/Roots (2006) har visats vid Photographic Gallery i New York.

Eldsjälar är Sannas senaste projekt, där hon valt att göra någonting eget av epitetet fotobok. Faktum är att jag läser texterna och beundrar fotografierna på en helt annan nivå än vad jag skulle göra om det endast funnits bilder. Fotografierna är oftast mycket stilrena och tidlösa samtidigt som texterna berättar vad de tusen ord bilden säger inte får sagt. Vi möter vanliga människor, som genom sina egna berättelser alla blir unika. Unika därför att alla människor är unika, vi väljer alla olika sätt att tackla saker, vilket illustreras mycket väl i Eldsjälar. Fotografierna och texterna fungerar som två fria former – de kan verka på egen hand, men uppnå en ny innebörd när de sätts samman.

Jag hade en diskussion med ett par bekanta där vi snuddade vid tanken om vad som skulle ske med samhället ifall att alla människor kände en vilja av att vilja hjälpa andra. Människorna som Sjöswärd intervjuat har alla ett driv, en känsla av att påverka. Det är en vacker bok med ett vackert syfte, och att läsa några av dessa livshistorier påverkar en, mycket på grund av att man får ett ansikte på personen vars historia man just tagit del av. Det bidrar stort till en känsla av närhet till intervjuobjekten. Den perfekta ‘coffee table’-boken.

Bukowski till den litterära sonen/dottern:

Dikter från den skitiga sidan av samhället har aldrig varit vackrare. Om inte annat kan det väcka drömmar om författarskap hos en hypotetisk dagdrivare.

Dagarna rusar iväg som vilda hästar över bergen

Charles Bukowski

Originaltitel: The Days Run Away Like Wild Horse Over the Hills

Lindelöws Bokförlag, 262 sidor.

Du vaknar upp i ett rum där solen dansar på det dammtäckta golvet. Utanför hörs kvinnoskrik som snabbt dränks i ljudet av polissirener. Du försöker sätta dig upp, men retirerar snabbt till en vågrät ställning då någonting inuti ditt huvud verkar vilja komma ut. Huvudvärken är ett faktum. Du smackar lite lätt med munnen och upptäcker att du sovit med öppen mun hela natten och är därför snustorr i käften. När du försöker återfå en fuktig balans i munnen blir du illamående. Så illamående att du måste springa till badrummet och köra huvudet i toaletten. Du harklar dig, torkar dig runt munnen och går in i köket där du hittar en ljummen öl från kvällen innan som du snabbt halsar på vägen tillbaka till sovrummet. Väl framme sätter du dig på sängkanten, blickar ut genom fönstret och ser ännu en dag fylld av skit gry.

Bukowskis dikter är precis som författaren och poetens liv. De kan tyckas banala i sin enkelhet, men på samma sätt som Bukowskis prosa skildrar det amerikanska samhällets lägre skikt gör också dikterna det. Einar Heckscher har översatt det mesta jag läst av Bukowski på svenska och det är ingen nyhet att översättaren blåser liv i tysk-amerikanen Charles Bukowskis verk. Bokförlaget Lindelöws gav ut Drivved, en antologi innehållande noveller av Bukowski som för mig personligen kändes överflödig då novellerna redan finns ute. Men dikterna, dikterna är annorlunda. Här har man direkt översatt ett komplett verk av Bukowski, nämligen samlingen med det fantastiska namnet Dagarna rusar iväg som vilda hästar över bergen från 1969. Att det tagit kring fyrtio år att få denna diktsamling översatt kan diskuteras, men jag är hursomhelst glad att Einar Heckscher fått möjligheten att översätta även denna Bukowski-guldklimp. Det är huvudet-i-toaletten-realism raka vägen igenom samlingen, med undantag för ett par oväntat kärleksfulla dikter till kvinnan Jane som Bukowski tidigare skrivit om i bland annat romanen Kvinnor.

Diktsamlingen Dagarna rusar iväg som vilda hästar över bergen är ett solitt och fantastiskt vackert verk av författaren som livet mest kastade skit på. Charles Bukowski befäster postumt sin plats som arbetarlitteraturens gudfader.

– – –

David Johansson är litteraturvetare, musikskribent och student

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree