Hem » Skönlitteratur » Spänningsroman : Svikaren

Spänningsroman : Svikaren

Svikaren
Katarina Wennstam

Albert Bonniers förlag. 379 sidor. Har utkommit i dagarna.

Det börjar med knivhugg. 61 stycken. Övervåld, konstaterar obducenten, och till och med den erfarna kriminalinspektören Charlotta Lugn blir påverkad.

Lösningen verkar enkel. Den mördade fotbollsspelaren Sebastian Lilja har bytt klubb från AIK till Hammarby. Det går förstås inte för sig, att byta från ett Stockholmslag till en konkurrent, så sedan dess har han levt med anonyma hot från så kallade fans.

Så enkelt är det förstås inte – då hade det inte blivit någon deckare. Wennstam riktar udden mot fotbollshuliganer och våld, men ännu mer mot intolerans och dubbelmoral. Svikaren är – liksom hennes andra böcker – samhällskritisk. Man kan också kalla den folkbildande i sitt försök att tydliggöra maktstrukturer och förtyck samt att diskutera fördomar.
Det visar sig att Lilja är gay, något han hållit hemligt till och med för sin familj (men som det räcker att fundera lite grand över romanens baksidestext för att misstänka). Det är ännu mer oacceptabelt inom fotbollsvärlden än att byta klubb. En av bokens finaste stunder kommer mot slutet,  när tre framgångsrika, men märk väl, pensionerade idrottsmän, tillsammans kommer ut i direktsänd tv.

Svikaren är den första delen i en ny trilogi, med kriminalinspektör Charlotta Lugn och advokaten Shirin Sundin som huvudpersoner. Sundin dök upp redan i Alfahannen, och även den osympatiske och sexköpande advokaten Jonas Wahl återkommer, liksom den förra seriens huvudperson Madeleine Edwards (men bara i en mening). Genom att göra Lugn till en lyckligt gift polis, och Sundin till en advokat med persiskt ursprung petar författaren på fördomar (Shirins bror får dock köra taxi). Huvudpersonerna är inte de mest utmejslade, men de är inte heller endimensionella, och Wennstam har blivit bättre också på gestaltning av händelser. Svikaren lockar till sträckläsning, även om delar av intrigen är förutsägbara.

På samma sätt som hennes huvudpersoner är rimliga är handlingen det. Och det är det läskiga. Inte så mycket våldet i sig, som att det faktiskt förekommer i verkligheten. Huliganvåldet. Kvinnosynen. Hatbrotten. Att en fotbollsspelare blir hotad för att han byter klubb och, även om det, så vitt jag inte vet, skett ännu, dödad antingen på grund av det eller att han är gay.

Och det homofoba argumentet att en man som blir raggad på av en annan man blir så kränkt eller hotad att han måste ”försvara sig” är bara löjligt. Shirin Sundin säger det bäst i sin slutplädering: ”Om vi kvinnor skulle hugga ner varenda man som pressar upp oss mot en vägg när vi inte vill det, så skulle det vara tämligen fullt på landets bårhus.”

Visst är Svikaren ett inlägg i en debatt (eller snarare flera). Men det är också en läsvärd deckare.

Bella Stenberg
är frilansjournalist och föreläsare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree