Hem » Recension, Skivor » CD: 302 med e.s.t.

CD: 302 med e.s.t.

e.s.t. (Esbjörn Svensson Trio): 301 (ACT Music/Naxos). Speltid: 61’06.
Esbjörn Svensson (piano, elektronik, transistorradio), Dan Berglund (bas, elektronik), Magnus Öström (trummor, elektronik).

Den 14 juni är det exakt fyra år sedan Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka. Så länge sedan är det alltså. Då, 2012, var hans trio sedan många år internationellt etablerad och hyllad, och dödsfallet kom som en chock. Men efter hand har de två andra medlemmarna, basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström kommit tillbaka, och Öströms Thread of Life (ACT) från förra året var ett mycket starkt album, präglat av sorgen över en förlorad vän.

Nu kommer lite oväntat en ny cd med trion. Man har gått igenom material från en nio timmar lång inspelningssession från 2007 i Studios 301 i Sydney och ställt samman sju tagningar. Och tro inte att det rör sig om något hopskrap. Det här är en cd helt värdig e.s.t. och minnet av Esbjörn Svensson. Här finns den karaktäristiska blandningen av nordiska, avklarnade jazzballader, rockigare jazz och elektroniskt färgade klangexperiment i låtar som gärna sträcker sig över tio minuter. Alla tre musikerna är i toppform med suveräna individuella insatser som samlas i ett typiskt e.s.t.-sound som kan vara både skirt och sommarbrislätt och kompakt åsktungt. Det illustreras utmärkt av skivans avslutande två höjdpunkter, den frenetiskt trummullrande ”Three Falling Free, Part II” och den pianoklangsvackra ”The Childhood Dream”. Man får vara innerligt tacksam att det här materialet räddats till eftervärlden.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree