Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Where the Buffalo Roam

DVD: Where the Buffalo Roam

Where the Buffalo Roam
Komedi, USA, 1980
Distributör: Njuta Films
Regissör: Art Linson
Medverkande: Bill Murray, Peter Boyle, Bruno Kirby, Rene Auberjonois m.fl
Längd: 96 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2012-05-23

— — —

Hunter S. Thompson, gonzojournalistikens fader, levde ett liv som få av oss andra dödliga någonsin kommer få uppleva.

Frågan är om vi ens skulle överleva det hela om vi skulle försöka oss på alla de bedrifter Thompson lyckades med. Med mer droger i kroppen än Ozzy Osbourne och med ett veritabelt systembolag i sin resväska lyckades han ändå under sin karriär författa några av de mest träffande samhällsobservationerna i modern tid, allt medan han snubblade från den ena bisarra situationen till den andra. Where the Buffalo Roam är en semibiografisk film om en period ur den stora journalistens liv och leverne, och porträtterar såväl det kaotiska tumult han så ofta lämnade bakom sig, som den nära vänskap han hade med sin advokat Lazlo. Men trots att Hunter S. Thompson själv anlitades som konsult för filmen, så håller den inte hela vägen. Eller är det kanske så att man lyckades lite för bra med att porträttera Thompsons kringflackande liv i denna planlösa komedi?  

Det är svårt att inte jämföra Where the Buffalo Roam med den, åtminstone för den svenska publiken, betydligt mer kända Thompson-filmatiseringen Fear and Loathing in Las Vegas. Medan det måste erkännas att Fear and Loathing är betydligt intressantare rent visuellt, så stoltserar dock Where the Buffalo Roam med det överlägset bästa karaktärsporträttet av Hunter S. Thompson. Depps porträttering i Fear and Loathing är självfallet hedersvärd, men den bleknar jämfört med hur naturligt Bill Murray går in i rollen som den alkoholiserade skribenten. Peter Boyle gör sedan en klockren prestation i rollen som Thompsons advokat Lazlo, och de två komikernas naturliga kemi skänker filmen en rejäl dos av genuin värme och en stor dos klockren komik.  

Men trots att Where the Buffalo Roam än idag står ut som den film som bäst lyckats fånga gonzojournalistens personlighet, så går det tyvärr inte sticka under stol med att filmen har sina rejäla brister, speciellt för fans av Thompsons texter. Istället för att adaptera bara en av skribentens verk valde man istället att göra ett löst baserat hopkok av bland annat ”Fear and Loathing in Las Vegas”, ”The Banshee Screams for Buffalo Meat” och ”Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72”. Medan detta val förvisso innebär att man får en betydligt större känsla för Thompson som person, så leder det tyvärr även till att filmens narrativ blir lidande. Berättelsens känns flackande och oavslutad, och är ibland inte mer än löst sammansträngade scener av rent kaos. Den snubblande och röriga historien fungerar dock faktiskt på en del nivåer, då Thompson själv verkar vara lika förvirrad som publiken över vad han håller på med. Tack och lov är filmen vansinnigt underhållande, och dess uppkäftiga humor väger mer än nog upp för dess tillkortakommanden. Medan filmen kanske inte är den bäst producerade eller mest välskrivna berättelsen, så är det ändå imponerande att se just hur mycket av Thompsons anarkistiska upprorsanda man ändå lyckats arbeta in i en annars så pass renodlad komedi som Where the Buffalo Roam.  Dock skulle det inte ha skadat filmen om man inkluderat åtminstone en handfull av Thompsons så berömda sobra observationer om sin omvärld, istället för att fokusera så starkt på hans drogrelaterade äventyr.

Where the Buffalo Roam skulle aldrig kunna ha gjorts idag. Den är stöpt i en sedan länge övergiven form, en relik från komikens lättvindiga och sorglösa dagar. Art Linsons film genomsyras, precis som Hunter S. Thompson själv, av ett rebelliskt förakt mot allt vad politisk korrekthet innebär och tar åskådaren med på ett äventyr helt drivet av alkohol och droger. Och faktiskt, så är det hela otroligt befriande att se på. Where the Buffalo Roam lyckas inte bara fånga journalistens kaotiska tillvaro, utan även en genuin och våghalsig livslust som numer sällan skådas på film. Må så vara att Hunter S. Thompsons liv inte är något att eftersträva, men det går inte att förneka att det hela är fruktansvärt underhållande att se på!

— — —

Johan Axell är filmvetare och frilansande skribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree