Hem » Kulturbloggen » 2012 års Wendelapris till Erik de la Reguera

2012 års Wendelapris till Erik de la Reguera

2012 års Wendelapris på 20 000 kronor går till Erik de la Reguera för reportaget ”Dödens tåg” som publicerades i DN Världen 5/2011. Reportaget beskriver två mexikanska migranter som reser mot USA och så här lyder motiveringen:

Erik de la Reguera får priset för ett reportage som kombinerar en händelsedriven och oavbrutet spännande historia med en osentimental medkänsla med de människor han skildrar. De räknas i miljoner, migranterna som varje år ger sig iväg från sina hemländer, drivna av hoppet om ett bättre liv. I reportaget får vi följa Norma och Oscar som reser genom Mexiko på godstågens tak, mot USA. På vägen möter de kidnappare, människosmugglare och risken att ramla av tåget. Erik de la Reguera reser med dem och öppnar deras värld för läsaren. Han låter oss dela deras drömmar, rädsla och malande oro. Ett reportage som utgör en viktig skärva i den större berättelsen om livets villkor för fattiga männis­kor i migrationens tid.

Förutom att sedan 2007 fungerat som DNs utrikeskorrespondens i Sydamerika har 37-årige Erik de la Reguera författat boken Kokain: drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman. Boken kom ut i mars 2010 på Norstedts förlag, medförfattare var Lasse Weirup. I januari 2013 släpps Erik de la Regueras nya bok; Gränsbrytarna – Människoöden i migrationens spår. Denna bok kommer är ett litterärt reportage där läsaren får följa tre levnads­öden parallellt.

— — —

Kristoffer Pettersson

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree