Hem » Kulturdelen rekommenderar » Det här är film: Hela historien från 1895 till idag

Det här är film: Hela historien från 1895 till idag

Vill du veta mer om en speciell regissör, genre eller en filmhistorisk tidsperiod? Nu finns det faktiskt en utförlig och lättöverskådlig möjlighet till detta. Norstedts förlag släpper nämligen filmanalytikern Philip Kemps nära på 700-sidors tunga filmlexikon Cinema; The Whole Story i svensk översättning. Den svenska titeln är Det här är film: Hela historien från 1895 till idag och utgåvan innehåller även förord och en så kallad ”fackgranskning” av DN:s egen filmdoktor Mårten Blomkvist.

Men behövs det egentligen ett mastigt lexikon av detta slag nu när vår moderna informationsjakt till större delen sköts via Internet? Jodå, det tycker jag. Här har vi en bok som är tyngd av åratal av akademisk forskning men som ändå är sammanställd på ett så enkelt och överskådligt sätt. Inte nog med att du kan följa specialeffektsutvecklingen från Lumière-projektioner till dagens 3D-effekter, även genrer och speciellt stilbildande filmer bryts ingående ner i nyckelscener samt sätts i sina sociala och kulturella sammanhang Förutom över 1100 bilder erbjuds också drivor med intressanta filmrelaterade anekdoter. Jag menar, vem tycker inte att det är underhållande att läsa att James Cagney, efter att ha mosat in en grapefrukt i ansiktet på Mae West i gangsterrullen Public Enemy (1931), knappt kunde besöka en restaurang utan att någon fyndig skämtare beställde över just en grapefrukt till hans bord. Detta och mycket mer finner du i Det här är film.

Som ni märker är det lätt att bli ganska lyrisk över denna bok, men visst har den också vissa tillkortakommanden. Trots nerslag i både nordisk, indisk och östasiatisk film så är det ingen tvekan om att detta rör sig om filmhistorien sedd ur västerländska (läs: amerikanska) filmkritikers ögon. Bokens författare fastnar också lite väl mycket i inställningen – en publikflopp är synonymt med ”en dålig film” – något som känns lite väl förenklat. Men man ska heller inte glömma att filmkritik, även när den är stiligt förpackad som ett lexikon, är en del av ett pågående samtal där långt ifrån allt är sagt. Om inte annat så tjänar denna bok som bränsle på elden för den filmintresserade. En indirekt uppmaning att se spelfilm som något mer än ett tidsfördriv och dyka ännu djupare ner i vår tids kanske populärast konstform.

Det här är film: Hela historien från 1895 till idag, en mycket ambitiöst sammanställd tegelsten som fungerar som ett mer veteskapligt komplement till exempelvis imdb.com (Internet Movie Database). Rekommenderas därför varmt till alla som vill veta mer om film…

— — —

Kristoffer Pettersson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree