Hem » Krönika, Videohyllan » Imponerande science fiction i 3D från 20th Century Fox

Imponerande science fiction i 3D från 20th Century Fox

Är dagens 3D-filmshysteri endast en fluga?
Kommer vi inte snart att tröttna på att sitta med stora svarta glasögon på biografer och i tv-soffan? Jo förmodligen, ny teknik kommer naturligtvis att ersätta detta upplägg och det är nog först när 3D-tekniken fungerar ”helt utan glasögon” som det riktigt stora genomslaget kommer. Det bör även påpekas att alla filmer inte heller alltid passar för att ses i 3D. Först och främst är det i animerad barnfilm och i de riktigt stora effektspektaklen som tekniken blir en tillgång. Science fiction-film, där stor del av den kreativa energin lagts på att skapa en annorlunda och spektakulär miljö, är förmodligen i dagens läge den plats där denna ”framtida filmteknik” passar. 20th Century Fox släpper nu tre utmärkta exempel på när 3D-tekniken är som bäst.

 

Avatar 3D
Sci-fi, USA, 2009
Betyg:

Den första 3D-film som många, mig inklusive, såg var James Camerons färgglada rymdäventyr Avatar (2009). När filmen hade premiär var den precis som Steven Spielbergs Jurassic Park (1993) på sin tid, den ”absoluta spjutspetsen av modern filmteknik”. Det går heller inte att komma ifrån att den alternativa rymdvärld som presenterades var både fascinerande välgjord och visuellt helt bedårande. Och det är den fortfarande tre år senare nu när den släpps den i högupplöst 3D-format. Var du överväldigad när du såg filmen på bio kommer du förmodligen trilla av stolen när du ser den i ett modernt hemmabiosystem. Filmens effekter och karaktärer är så välgjorda att de nästan känns som om du tittar in i ett terrarium. När den actionladdade finalen nås är det svårt att inte drabbas av lätt svindel.

Avatar är en film som gjordes för att se snygg ut i 3D och nog gör den det alltid. Efter bioversionen kom det också snart en förlängd version, vilken tråkigt nog inte finns med på denna utgåva. Istället erbjuds filmen vanligt 2DBluray-format och på DVD. Avatar 3D finns i handeln från den 15 oktober.

 

I,Robot 3D
Sci-fi, Usa, 2004
Betyg:
Förutom Avatar har även 20th Century Fox bearbetat en något äldre, men också väldigt specialeffektstyngd film, till 3D. Även om I,Robot gjordes några år innan 3D-hysterin blåste upp så fungerar även denna films framtida Chicago-miljö mycket bra i detta konverterade format. Med snart 10 år på nacken så känns filmens ansenliga mängd action både medryckande och välgjord. Precis som Avatar så är I,Robot ett tekniskt fulländat ett popcornspektakel och man bör nog även nämna filmens 5.1 DTS HD Master Audio som är en ren fest för öronen.

För övrigt så erbjuder även denna utgåva möjligheten att se Will Smith tampas med robotar i både 2DBluray-format och på DVD, men något nytt extramaterial får vi inte. Även Alex Proyas I,Robot 3D (2004) når handeln den 24 oktober

 

 

Pormetheus 3D
Sci-fi, Usa,
Betyg:

Kronan på verket blir dock Ridley Scotts Prometheus 3D. Även om denna film rör sig i färgskalorna grått och brunt, till skillnad från Avatars blå och gröna skalor, så hindras inte filmen från att vara fascinerande stilig. Sällan, ja förmodligen inte sedan Scotts Alien (1979), har rymden känts lika mörk och ogästvänlig. I 3D förstärks denna känsla ytterligare, och behöver jag ens påpeka att Noomi Rapaces självoperationsscen blir ännu mer makaber och obehaglig i detta format. Även om Prometheus inte som film är beroende av 3D-tekniken, något som jag nästan vågar säga att exempelvis Avatar är, så tillför tekniken framförallt ett fantastiskt visuellt djup i många av filmens scener. Den som oroar sig för att Prometheus, som är en ganska bildmässigt mörk film, ska vara otydlig i 3D kan vara lugn. 3D-versionen år upplyst några snäpp så det ”förmörkande” som uppstår vid användandet av 3D-glasögon kompenseras.

Även Prometheus erbjuds i 2d-Bluray och DVD och finns ute i svensk handel sedan tredje oktober.

Kulturdelens fullständiga recension av Prometheus, skriven av Malin Nilsson, finns här.

— — —

Kristoffer Pettersson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree