Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Norma Rae

DVD: Norma Rae

Norma Rae

Drama, USA, 1979

Distributör: Studio S

Regissör: Martin Ritt

Medverkande: Sally Field, Ron Liebman, Beau Bridges, Pat Hingle, Barbara Baxley

Ute nu på svensk DVD

Betyg:

– – –

En fantastisk Sally Field spelar Norma Rae, den unga kvinnan i Södern som blir organisatör för den fackliga kampen på en textilfabrik i Martin Ritts film från 1979.

Rae har två barn från tidigare förhållanden, är ogift och bor fortfarande hemma. Hon sliter på fabriken för en mycket dålig lön. Solidariteten mellan arbetarna är den enda värme som kan skönjas på arbetsplatsen. När en facklig samordnare från Brooklyn New York dyker upp i staden för att försöka aktivera arbetarna på fabriken möter han direkt hårt motstånd från såväl arbetsgivare som folket i staden. Som av en tillfällighet möts han och Rae på ett sjaskigt motell i staden, ett möte som kommer förändra inte bara dem utan de flesta människor på orten.

Filmen sätter tonen direkt i förtexterna där bilder från evigt gående maskiner på fabriken blandas med uppväxtbilder på Rae. Samtidigt hör vi det öronbedövande smattret från maskinerna som bildar en vägg av oljud. Gestaltningen av arbetsplatsen är spot-on med allt buller, skit och svett som trycks i åskådarens ansikte. Snart introduceras vi till Norma Rae som är en kvinna med skinn på näsan, för att uttrycka det milt, som tar för sig av det livet har att erbjuda henne. Hon är högljudd och bråkig, och för att arbetsgivaren ska få tyst på henne blir hon befordrad till kontrollant. Arbetarna anser att hon är en tjallare, så också hon i hjärtat, och hon återvänder snart till golvet. När hon träffar Reuben, anordnaren, får hon plötsligt utlopp för sina högljudda känslor.

Norma RaeHantverket är klanderfritt. Det är en klassisk amerikansk historia vi får ta del av, om än i en ovanlig förpackning. Regissören Martin Ritt hade tidigare regisserat Spionen som kom in från kylan (1965) och regin är också här mycket tät. Toppa det med ett välskrivet manus och filmen är i hamn.

Filmen sätter inte bara den fackliga kampen utan också de mänskliga relationerna i fokus. Den spänning som finns mellan Rae och Reuben uttrycks väl i en mycket sensuell scen där de badar tätt intill varandra, skyddade av mörkret från bron ovanför dem. Ibland tenderar filmen pamfletten, men det gör inte så mycket. Jag känner fortfarande starkt för karaktärerna.

Norma Rae är ett vackert och starkt drama om den inneboende viljan till revolt som existerar i varje mänska. Sally Field erhöll en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för filmen. Det är hon värd.

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree