Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Wisława med Tomasz Stanko New York Quartet

CD: Wisława med Tomasz Stanko New York Quartet

StankoTomasz Stanko New York Quartet: Wisława   (ECM/Naxos). 2 cd.  Speltid: 49’17 + 51’15.
Tomasz Stanko (trumpet), David Virelles (piano), Thomas Morgan (kontrabas) och Gerald Cleaver (trummor)

Betyg:

betyg-4.5

Tomasz Stańko är sedan länge en förgrundsfigur inom europeisk jazz och har samarbetat med såväl polska som svenska och finska musiker. Men nu har han flyttat till USA skapat sig en New York-kvartett. Betyder det att hans musik fullständigt förändrats? Nej, knappast. Men visst har dragen av amerikansk jazz förstärkts. Samtidigt signalerar titeln på detta album, en dubbel-cd, mycket tydligt Stankos polska rötter: Wisława. Denna Wisława har också ett efternamn, nämligen Szymborska. Och nog skulle den jazzintresserade poeten ha uppskattat en hyllning som denna – även om Stanko inte direkt låter som hennes favorit Ella Fitzgerald.

Tomasz Stanko i Kraków 2007. Foto: Tomek Broszkiewicz.

Tomasz Stanko i Kraków 2007.
Foto: Tomek Broszkiewicz.

Men vad händer när en av den europeiska jazzens stora ger sig i lag med musiker i The Big Apple? Äter han upp dem eller de honom? Varken det ena eller det andra. Det här typiskt cool Stańko-jazz – med amerikanska inslag, inte minst genom Gerald Cleavers rytmiska trumspel och Thomas Morgans drivande bas. Men det börjar oerhört vackert och melodiöst med titelspåret där Stańkos trumpet efter ett tag smyger sig in efter att David Virelle bäddat med mjuka pianoackord. Grundstämningen är melankolisk och lite tillbakalutad, gärna med viss 60-talskänsla. Här finns det där gatlyktbelysta nattligt regnvåta asfaltsoundet, storstadens ödslighet och ensamhet. Men som man kan förvänta sig gör Stańko också en del dissonanta, halvatonala och mer aggressiva utflykter. Hans trumpet nynnar och sjunger men kan också prata och muttra och morra.

Det kan väl hända att jag i några av låtarna önskat en aning mer (inre) energi, men Wisława visar ändå med rejält eftertryck att snart 75-årige Tomasz Stańko håller ställningarna och att han funnit sig väl till rätta med sina yngre kumpaner i New York. Albumet ansluter värdigt till hans rika, jämna och högkvalitativa produktion.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree