Hem » Recension, Tv-serie, Videohyllan » DVD-Box: The Bodyfarm

DVD-Box: The Bodyfarm

The Bodyfarm
Kriminaldrama/Tv-serie, England, 2011
Distributör: Scanbox Vision
Regissör: Diarmuid Lawrence m.fl.
Medverkande: Tara Fitzgerald, Keith Allen, Wunmi Mosaku m.fl.
Längd: 360 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2013-04-17
Betyg:betyg-2.5

— — —

The Bodyfarm dvd boxFör de flesta är tanken på döden skrämmande. Oavsett om man tror att allt bara blir svart, eller om man hoppar på en plats i någon guds paradis, så är det ju faktiskt ingen av oss som faktiskt vet vart vi hamnar när vi tagit vårt sista andetag. Ja, om du inte donerar din kropp till vetenskap det vill säga. Då är nämligen chansen stor att du hamnar på en likfarm. Medan ordet kanske manar fram tankar om zombier på traktorer och höskullar, så är det faktiskt en forskningsstation med målet att kartlägga kroppars olika stadier av förruttnelse i diverse miljöer och scenarion. Och det är just på en sådan farm som vi finner Eve Lockhart och hennes team av forskare när de blir kontaktade av kommissarie D.I Hale. Tillsammans med lagens långa arm använder teamet sina kunskaper för att lösa några av Englands mest makabra brott!

Att kriminaldramer ibland måste rucka lite på verklighetens lagar och be publiken att ha överseende med en del långsökande förklaringar är egentligen fullt förståeligt, med tanke de ofta både intrikata och nervkittlande handlingar som krävs för att hålla uppe publikens intresse. Men, det finns gränser på vad för slags sanningar man kan leka med. Medan Body Farm förvisso bjuder på en del riktigt intressanta och medryckande fall, som minst sagt kräver en expertis utöver det vanliga för att lösas, så är det ändå något med serien som gnager på ens tålamod likt en nagel i ögat. Det är helt enkelt oförlåtligt, att i en tid då kriminaltekniska dramer och advokatserier har en lika självklar plats på TV som Bingolotto och familjekomedier, ha en så usel koll på rättsförfarfarandet som seriens manusförfattare verkar ha. Poliser, kriminaltekniker och läkare framställs som såväl lömska som rent av inkompetenta, medan forskarna från likfarmen stövlar rakt in på brottsplatser, förhör misstänka, stör rättegångar med personliga åsikter (som dessutom stundtals verkar väga mer än bevismaterial) och rotar igen såväl bilar som hem utan någon som helst rannsakningsorder. När inte ett enda fall kan klaras av utan att gruppen ställer till nog med oreda för att få fallet ogiltigförklarat i en riktig domstol är det svårt att hålla en god min, hur välskriven själva handlingen faktiskt är.bodyfarm2 Att man dessutom passar på att tvinga in uppenbara personliga predikningar i en del av fallen gör det helt enkelt lite för tydligt att det är just en tv-produktion man vilar ögonen på.

Det är rent förargligt att serien dras med så många problem, då potentialen i så väl upplägg som karaktärer faktiskt ter sig riktigt lovande på pappret. Medan vissa av karaktärerna, och kanske framförallt Tara Fitzgeralds karaktär Eve Lockhart, stundtals känns styltade och övermoraliserande, visar de ändå tillräckligt starka personligheter för att man som publik ska vilja lära sig mer om dem. Släng sedan in en del pillerproblem och tidigare förhållanden karaktärerna emellan, så har man en stundom riktigt engagerande dokusåpa att följa mellan alla de gruvliga morden. För det är ju trots allt omöjligt att komma ifrån att det är just dessa hemska dåd som har den egentliga huvudrollen i en sådan här serie, och där sparar inte Body Farm på krutet. Medan det kanske aldrig blir lika extremt som pilotavsnittets köttbelagda väggar, så har man ändå lagt ner stor möda på att se till att fallen inte liknar något man tidigare sett i andra serier. Medan den slutliga lösningen ibland kanske känns lite intvingad, så går det inte att förneka att det ibland är en ren fröjd att se experterna försöka klura ut de mest makabra mysterier.

Medan Body Farm helt klart hade potentialen att bli ett blodigare och kanske lite råare alternativ till C.S.I , så faller den dessvärre på målsnöret. Medan man sannerligen sett till att serien skiljer sig från det veritabla träsket av tillgängliga kriminaldramer, så känns det tyvärr inte som att man når ända vägen fram. Visst är de mystiska morden kittlande till en början, men svaren på gåtorna är oftast lika gråa och banala som den brittiska hösthimlen de utspelar sig under. Med en moraliserande ton och en fullständig oförståelse för kriminalverket är det stundtals en ren utmaning att ta sig igenom avsnitten. Riktigt inbitna fans av genren som letar efter något nytt och annorlunda kan nog få ut en del behållning av serien, men för den större publiken kommer Body Farm nog aldrig bli mer en medioker tidsförstörelse som dessvärre aldrig lever upp till sin potential.

— — —

Johan Axell

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree