Hem » Bokhyllan, Recension, Serier » Serier: Havets gille

Serier: Havets gille

Nancy Peña
Havets gille
Kolik förlag 2013
betyg-4

 

havets gilleLåt mig först bara göra en sak absolut klar. Havets gille är en briljant seriebok  av en av Europas främsta serieskapare. Det är en ren njutning att låta sig förföras av Nancy Peñas seriekonst efter att jag tvingat mig igenom några plågsamt misslyckade nyutgivna svenska serieböcker. Det känns det som en frisk seriefläkt från kontinentens mer utvecklade seriekultur svept in i min lässtuga.

Nancy Peña, fransyskan med det spanska efternamnet är en mycket väl ansedd serieskapare, men även barnboksillustratör i hemlandet Frankrike. Havets Gille är det tredje av hennes verk som getts ut i Sverige efter Katten och kimonon och Tea Party alla utgivna av Kolik Förlag.

Havets Gille rör sig i en fiktiv värld där olika antropomorfa raser bor på olika öar sedan många år tillbaka då världens dåvarande stabilitet upphörde. Penã behärskar verkligen till fullo serieskapandets svåra konst. Hon är en briljant illustratör och tecknare och har en intuitiv förståelse för att förmedla komplexa narrativa strukturer med ett bländande bildspråk.

Havets gille har av några mindre begåvade svenska recensenter anklagats för bristande logik och dåligt bildberättande men dessa recensenter måste helt sakna alla förståndsgåvor. Nancy Penã är helt enkelt en makalös konstnär och jag hoppas att hennes verk ingår som obligatorisk läsning vid våra serieskolor.

Peña har i Havets Gille konstruerat ett mytos rikt och levande och där fantasyformen berikar läsupplevelsen. Man kan läsa Havets gille på många sätt. Berättelsen är underbart vindlande och Peñas vackra seriepoesi tar oss med på en resa till en myriad av öar och platser.

Men Nancy Peñas största tillgång är ändå hennes otämjda berättarlust. Hon tar oss med på en svindlande färd som drivs fram av havets gille 2ett obönhörligt driv i bildberättandet, hela tiden frestas läsaren framåt och den ständiga rörelsen mellan rum och landskap, men alltjämt organiska, vindlande miljöer känns det aldrig som skeendena behöver förklaras eller motiveras. Berättelsen leker sig liksom fram av sig själv.

Man kan bara konstatera att  Nancy Peña återigen skapat ett mästerverk och Kolik Förlag har återigen triumferat med denna smakfulla utgåva. Jag kan inte nog hylla Josefin Svenske och Fabian Göranssons insatser som redaktörer. Kolik Förlag är ett av de mest intressanta och betydelsefulla förlagen i Norden just. Man kan bara bocka och säga tack, tack, tack för att ni finns Josefin & Fabian!!!

Havets Gille är utan tvekan en av 2013 års bästa serieutgivningar och visar att Koliks Förlags fingertoppskänsla för god seriekonst inte sviker. Jag hoppas att Nancy Peñas seriekonst kan fungera som en katalysator för en bättre och mer differentierad svensk serietradition.

Thomas Karlsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree