Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: ”Kula Kulluk Yakışır Mı” med Kayan Kalhor & Erdal Erzincan

CD: ”Kula Kulluk Yakışır Mı” med Kayan Kalhor & Erdal Erzincan

KalhorKayan Kalhor & Erdal Erzincan: Kula Kulluk Yakışır Mı  (ECM/Naxos).   Speltid: 59.56

Kayan Kalhor (kamancheh), Erdal Erzincan (baglama)

Betyg:

index

Det här måste vara ett av årets bästa album alla kategorier. Kayhan Kalhor och Erdal Erzincan spelar traditionell och improviserad musik med rötter i Iran, Kurdistan och Turkiet – och så de gör det! Det omväxlande brinner och glöder om de här två musikerna när de excellerar i medryckande och dansanta rytmer och försjunker i mer lyrisk stillhet. De förmedlar en intensiv känsla av total närvaro.

Kayhan Kalhor (foto: Reza1615).

Kayhan Kalhor (foto: Reza1615).

Kayhan Kalhor är idag bosatt i USA men kommer från en kurdisk familj i Iran – och föga förvånande betraktas han som världsledande på sitt instrument. Den idag vanligen fyrsträngande kamanchehn är ett gammalt stråkinstrument som väl enklast kan beskrivas som en persisk fiol (med nästan bollformad klanglåda). Liksom den västerländska violinen visar den sig också vara oerhört uttrycksfull och följsam. Men den har sin egen klang. Det gäller även baglaman, ett slags smäcker och långhalsad luta med uråldriga anor. Den är vanlig runt östra Medelhavet liksom i Mellanöstern och Centralasien och trakteras här av Erdal Erzincan från Turkiet.

Erdal Erzincan

Erdal Erzincan

Dessa två sanslöst virtuosa musiker möts i ett absolut samförstånd som tillåter dem att ge och ta. De kan föra ett lågmält samtal men också driva på varandra och alstra en musikalisk spänning som det slår gnistor om. Det är vackert, det är ruffigt, det är omtumlande, det är oerhört suggestivt. Ibland är det dessutom svårt att tro att det bara är två instrument inblandade, så rik är den musikaliska väven.

Fråga mig inte vad skivans namn, Kula Kulluk Yakışır Mı, betyder. Det framgår inte av det i stort sett textlösa texthäftet. Men stor sak i det. Det viktiga är att musiken spränger alla gränser och talar till mig direkt och utan omvägar. Och det gör den i det här fallet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Går man till ECM:s hemsida kan man lära sig att Kula Kulluk Yakışır Mı betyder: ”Hur otillständigt är det inte att slaviskt följa någon”. Det är onekligen en välfunnen titel på detta album.

PPS. Kayhan Kalhor och Erdal Erzincan ger nu på söndag den 3 november 2013 en konsert i Uppsala.

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree