Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Scen » Scen: Varför finns djur?

Scen: Varför finns djur?

Varför finns djur?

Nya China/Länsteatern Örebro

Manus: Karin Wegsjö och Marianne Strand

Regi: Karin Wegsjö

Medverkande: Anders Hambraeus, Isabelle Moreau, Kalle Nilsson, Hanna Lekander

Scenografi: Karin Wegsjö

Kostymdesign: Annika Neiminen Bromberg

Musik: Christer Christensen

Koreografi: Dorte Olesen

Ljusdesign: Niklas Jurander

Dramaturg: Erik Norberg

 

Varför Finns Djuren?”Varför finns djur?” är ingen lång historia, cirka 1 timme, vilket kan vara ett klokt beslut med tanke på att den vänder sig främst till barnfamiljer och skolklasser.

Fyra djur, en hare, en korp, en varg och en myskoxe, ska samlas i skogen för att dansa en mytologisk dans och planera sitt försvar av naturen. Men myskoxen Anders dyker inte upp. Istället kommer grisen Poet Gris, kallad PG upp och berättar att Anders har blivit sjuk.

En lättsam och rolig öppning på en pjäs som vill mana till en allvarlig och viktig fundering: Varför finns djuren?

Pjäsens huvudfigurer vid sidan av nämnda djur är barnen Kalle och Vilda, vars föräldrar blivit förälskade. För Kalle är djuren och naturen allt, medan djur för Vilda, som drömmer om att bli jägmästare som farfar, är något man skjuter för att äta samt eventuellt hänga på väggen som en trofé.

Pjäsens dialog mixas med filmade sekvenser av djur och inspelade röster som tycker till om den aktuella frågan, varför finns djuren? Och rösterna skiftar: en kan tycka att det är självklart att de är oss underlägsna och till för oss att använda, medan en annan anser att finns det en högre makt, så står djuren den närmare än vi gör. Som mer fulländade livsformer vilka kommit längre i sin utveckling än människan.

Efter skådespelet, berättar regissören och medförfattare Karin Wegsjö, tanken med pjäsen, vilken  är att mana till eftertanke. Har vi rätt att behandla djuren som vi gör? Kan djuren klara sig utan oss? Ja, förmodligen. Kan vi klara oss utan dem?

Bina dör i skrämmande mängder och människan måste handpollinera växter för att få mat. Rapporter kommer från Kina om hur kaniner plågas för att vi ska få bära angoraull. Det är dags att vi tänker till kring vår relation till både djuren och naturen. Varför finns djuren utgör en utmärkt både humoristisk och allvarlig språngbräda.

Och man behöver inte mala på i evigheter för att få fram ett viktigt budskap, vilket Länsteatern här visar med det korta formatet. ”Varför finns djuren?” lockar till skratt, åtminstone hos denna veganska recensent. Också en och annan tår, och förhoppningsvis, hos publiken som helhet, tankar kring ämnet.

Pjäsen har öppna föreställningar varje lördag in i januari. Skolföreställningar i veckorna.

Camilla Johansson är frilansskribent.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree