Hem » Scen » Stand-up: Örebro Comedy Club 2013-11-30

Stand-up: Örebro Comedy Club 2013-11-30

Örebro Comedy Club
30 november på Kulturhuset i Örebro.
Stand-up av: David T Weaver, Evelyn Mok, Kodjo Akolor

— — —

Det vankades skrattfest den 30 november på Kulturhuset i Örebro. Det var dags för Augin Damars nystartade Örebro Comedy Club, och drygt 200 personer hade tagit sig dit i den bitande kylan för att se David T Weaver, Evelyn Mok och huvudakten Kodjo Akolor framföra varsin stand-up.

Stämningen är på topp från början till slut i den mysiga lokalen på Kulturhuset. New Jersey-bon David T Weaver inleder kvällen med sin stand-up på engelska, kanske ett smart val för att få publiken extra lyhörda redan från start. Inte helt oväntat handlar hans skämt till störst del om språkskillnader och kulturkrockar. David skämtar oblygt om känsliga ämnen som sex och kvinnomisshandel, något som verkar gå hem hos stora delar av publiken. Därefter är det charmiga Evelyns tur att träda in på scenen. Hon börjar direkt flirta in sig hos publiken, och det är speciellt en Willy på första rad som fångar hennes uppmärksamhet. Evelyn pratar vidare om våldtäkter och hur de oftast begås av män, men om det begås av en kvinna ”är det som damfotboll – ingen kollar och ingen bryr sig”.

Sedan är det då dags för kvällens huvudakt, radioprofilen Kodjo Akolor. Han är känd bland annat från Morgonpasset i P3 och har varit aktiv inom stand-up i många år. Att Kodjo är ett proffs märks direkt. Han är hemma på scenen och lyser upp med en trygg närvaro. Publiken skrattar för fulla halsar så gott som hela tiden. Kodjo berättar bland annat om hur det är att vara gift och hur det gick till senast han flög. Om hur han snarare är rädd för tunnhåriga, lönnfeta, vita män än för en arabisk man med turban, för vem som helst kan ju vara terrorist?

Kodjo avslutar med att vara allvarlig och uppmanar sin publik att ta det lugnt i vardagen. Att sluta stressa upp sig över saker, att det inte är viktigt hur många likes man fått på Facebook. Det är ett klokt avslut på en skämtsam kväll.

Kodjo Akolor

Kodjo Akolor

Efter framträdandet är det en glad Kodjo Akolor som Kulturdelen får träffa. Han är nöjd med kvällen och tycker att det var en toppenpublik. Han berättar att han brukar improvisera på scenen och att flera av skämten ikväll kom han på, på plats. ”Det blir roligare så”, säger han. På frågan om han har någon slags ritual innan ett uppträdande berättar han att innan han går upp på scen brukar han hoppa lite, ett sätt att få energi och att gå in i ett ”stand-up tillstånd” både med kropp och knopp. När konferencién sedan ropar ut hans namn slutar han att hoppa och springer in och är då redo för kvällen. På vad som händer härnäst berättar Kodjo att han är en av programledarna i Musikhjälpen i P3 som sänds 9-15 december. Han är även snart aktuell med en stand-up turné.

Kodjo måste sedan rusa vidare för att köra hem igen till Stockholm i den mörka novembernatten. Kvar är en tom, undanstädad lokal. Det är dags att återgå till verkligheten, en verklighet som kanske känns lite lättare efter den skrattfest man fått uppleva under kvällen.

— — —
Maria Sandström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree