Hem » Debatt » Kulturvision för Örebro i tre steg

Kulturvision för Örebro i tre steg

Jag deltog nyligen i en Rotarylunch i Örebro. Rotarianerna som ofta har ett näringslivsperspektiv har förstått att kultur är en tillväxtfaktor. Nu ville de höra vad jag kunde tillföra i frågan.

Jag var ombedd att beskriva en vision för Örebros kulturliv på tre nivåer – light, medium och large – på fem års sikt.

Jag började med att skissa några grundförutsättningar. Örebro är en mellanstor svensk kommun med strax över 140000 invånare. Storleksmässigt är det jämförbart med Linköping, Norrköping och kanske Uppsala. Men av dessa satsar Örebro väsentligt mycket mindre kommunala resurser på kultur.

Till skillnad från de andra ligger Örebro i ett väldigt litet län. Detta lilla län kommer att omvandlas till en av Sveriges minsta regioner eftersom Örebro län inte går samman med någon annan i regionomvandlingen. Litenheten är både ett problem och en möjlighet. Detta kan illustreras av en fråga som regelbundet kommer upp i diskussioner och undersökningar när det gäller kultur – kommunikationerna. Länets blygsamma storlek inger tanken att hela länets befolkning skulle kunna utgöra en möjlig kulturpublik. Men då måste man kunna ta sig från den ena änden till den andra över en kväll om något intressant bjuds.

En annan av grundförutsättningarna är att även om det skett satsningar på en del områden – främst i form av tidsbegränsade projekt – så har delar av kulturområdet nedrustats eller inte kunnat räkna upp sin ekonomi. Bland institutionerna kan nämnas biblioteken där stora neddragningar skett. Sannolikt har det negativt påverkat antalet boklån och barns och ungdomars läsande. Ett exempel från den fria kultursektorn är att antalet professionella bildkonstnärer har minskat rejält. Under de senaste 20 åren med kanske 60{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290}. Likaså har antalet privata konstgallerier minskat. I Örebro kommun finns idag endast ett och det har en ganska blygsam verksamhet.

Light

Lightversionen av Örebros framtida kulturliv får helt enkelt utgöras av att säkra det som finns – institutioner och olika projekt som till exempel Open Art, Helga Natt, Hjalmarrevyn, Live at Heart och fotogalleriet Black Door. Utöver detta en återställning av biblioteken och en permanent lösning för dansgruppen Raande Voo. Det måste också tas krafttag när det gäller skolbiblioteken.

Dessa åtgärder bevarar egentligen bara vad vi redan har eller vad vi rimligen borde ha. På lightnivån har vi inte utvecklat Örebros kulturliv något. Låt oss därför titta på en möjlig mediumnivå.

Medium

Här pratar vi alltså om en viss kulturell tillväxt. Nyttan av en sådan kan ses på flera olika sätt – ett egenvärde, ett mått på ett sunt och demokratiskt samhälle, en ökad attraktionskraft för inflyttning och företagsetablering med mera.

På kulturområdet krävs nyetablering och tillväxt. Att ett eller flera privatgallerier etablerar sig. Att ett eller ett par bokkaféer och några musikklubbar startas så att Örebro kan bli en stad med ett levande studentliv. Ett fungerande kommunikationsnät över hela länet så att skolbarn och vuxna kan delta i utbudet. Gärna i kombination med kafé- eller restaurangbesök. Vistelsestipendier som riktar sig till kulturskapare i andra länder. Internationella impulser är viktiga och utvecklande. Kulturskola för alla barn.

En kraftfull satsning behöver göras på Örebro länsmuseum. Idag tar kommunen inget ansvar alls. Det är fel. Örebro kommun bör delta i en rekonstruktion av museet. Här krävs en ordentlig resursförstärkning. En viktig del skulle kunna vara ett ”Stadsmuseum” där stadens historia kan berättas och diskuteras. Vårt kollektiva minne är viktigt och ska hjälpa oss att ta förnuftiga beslut inför framtiden.

Ambitionen på denna nivå är att utveckla Örebros kulturliv till något som är av nationellt intresse. En stad där antalet professionella kulturskapare ökar, där deltagandet i kulturen ökar och där antalet kulturturister ökar. Livaktiga institutioner och spännande återkommande evenemang ger förutsättningar för detta.

Large

Vissa politiker har redan satt upp målet för largenivån. De säger att Örebro ska satsa på att bli Europas kulturhuvudstad 2025. Detta mål är utifrån dagens förutsättningar skrattretande eftersom det inte har någon som helst verklighetsförankring. Nästan inga förutsättningar finns idag för att kommunen ska kunna kvalificera sig för något sådant. Bara ett par frön. Vad som krävs är mycket omfattande satsningar som gör att Örebro blir en kulturstad av internationellt intresse. Då pratar vi inte bara om nya byggnader för minst ett par miljarder kronor utan också om resurser att fylla exempelvis ett nytt konstmuseum med en samling och en verksamhet av internationell standard. Om vi tänker i de banorna står vi för närvarande på en nollpunkt – allt måste byggas från grunden.

Och de fröer som redan finns? Ja, då tänker jag till exempel på Svenska Kammarorkestern och vilken ytterligare verksamhet som kan skapas runt den. Jag tänker också på konstprojektet Open Art som skulle kunna ha förutsättning att växa till en internationellt omtalad konstbiennal.

Men det finns två andra uppgifter på denna nivå som jag tycker känns angelägnare. Den ena är att Örebro skulle kunna bli världsbäst på ungdomsgårdar. Inte storskaliga satsningar som Tegelbruket utan ett nätverk av många mindre kulturhus med professionellt innehåll för ungdomar. Ge ungdomarna det bästa vi har. Nästa gång Bruce Springsteen kommer till Sverige borde han göra en serie klubbspelningar på de häftiga kulturhusen i Örebro.

Den andra gäller det offentliga samtalet – möjligheterna till debatt och information. Den främsta kanalen för detta idag, och under överskådlig framtid, är en väl fungerande lokalt förankrad dagstidning. Många är idag missnöjda med hur Nerikes Allehanda har utvecklats. En del av problemet kan ha att göra med hur tidningen ägs. Jag föreslår att Örebros näringsliv går samman och köper loss Nerikes Allehanda och låter den bli allt det den skulle kunna bli.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

5 Kommentarer för “Kulturvision för Örebro i tre steg”

  1. Anders Tidström

    Peter, det är jättekul (rentav värdefullt) att du för Rotary, och nu även för oss andra dödliga, presenterar lokala kulturvisioner. Verkligen ett svårt område. Det blir ju skissartat och händelsevis hamnade till exempel teaterlivet helt utanför. Vad som bekymrar mig mest är dock att bara två förgrundsgestalter förtjänar fet stil i din betraktelse – Bruce Springsteen och Peter Ekström. Är det så vi ska se det när du nu går loss på framtiden?

  2. Många intressanta synpunkter, jag håller med de flesta. Medium-nivån som du beskriver den ovan är realistisk och jag tror att den i många stycken är tillräcklig för att utveckla kulturlivet ytterligare.

    Relativt nyligen inflyttad från Uppsala måste jag säga att kulturutbudet i Örebro i jämförelse är helt okej. OpenArt får jag ändå säga är en alldeles utmärkt idé som bör utvecklas. Jag har insett det geniala i att staden under sommarhalvåret intas av en mängd mycket framträdande konstverk som ställs ut där folk är. Om några av de mest intressanta (och beständiga) konstverken får vara kvar så kommer staden snart ha ett riktigt intressant modernt skulpturbestånd.

    Precis som du skriver kräver ordentliga museer också investeringar på en nivå som förmodligen inte är realistisk utanför de största städerna. Mindre städers museum, tror jag, hellre ska prioritera barnens kulturbehov och utbildning framför de vuxna – och istället sikta på att vara självklara besöksmål för skolklasser. Det är inte idealt, men jag tror att där gör ett museum sin största nytta.

    Jag tror också att det finns ett attitydproblem i våra politikers synsätt på kultur, i den mån de ens har ett intresse i frågan. Det består i att kultursatsningar görs till marknadsföringsinsatser för staden för att ”sätta orten på kartan”. Det finns en risk att kulturbudgeten i växande grad går till annonsering samt att täcka årliga avskrivningar och underhåll av tjusiga monument.

  3. Intressant utläggning Peter. Men ”vaffö gör di på detta viset?” Du antyder att Rotary har en något skruvad uppfattning om vad som är Kultur. Det de egentligen är intresserade av är att göra affärer. Att köpa och sälja varor och tjänster med högsta möjliga förtjänst. Så att de kan bli rika och spendera så mycket som möjligt på sig själva och ha ett bra liv. Maximal konsumtion av varor och tjänster betraktas som mått på lycka och välstånd samt bevis på den egna förträffligheten.Den mätbara mängden vinner över hur det hela går till. Ändamålen helgar medlen. Därför kommer frågan om Hur i bakvattnet. Kultur är just svaret på frågan om hur saker och ting är. Därför kan inte kultur säljas eller köpas, det går bara att lägga ner tid och pengar på att fundera på hur saker och kan förändras eller bevaras. Kultur, alltså hur, kan inte säljas eller köpas. Allt som köps och säljs är produkter, reproduktioner och upplevelser. Billiga ekon och kopior av verkligheten.
    Din viktigaste uppgift är att få folk att förstå det.

  4. Peter Ekström

    Anders: Naturligtvis känns det kul att få skriva in sig själv i samma text som Bruce Springsteen, även om han inte tillhör mina absoluta favoriter. Dock var han, och egentligen allt det övriga i texten, bara exempel. Så fick jag varken med något om teatern, författarna, filmarna eller många andra. Denna brist på helhetssyn har jag själv kritiserat både Örebro landsting för och Örebro kommun i deras arbeten med diverse kulturprogram. Jag ber om ursäkt men min text är också bara ett skissartat inlägg – inget fullständigt program.
    Jananders: Jag anser inte att alla Rotary-medlemmar är hemska marknadsmonster. Om min text gav det intrycket så får jag be om ursäkt. Men jag tror också att ett näringslivsperspektiv kan vara vanligt bland rotarianerna. Jag ser det inte som min uppgift att omvända dessa. Om så vore – till vad? Men att kunna introducera kulturen (i den snäva meningen konstarterna) som en viktig kraft i samhällsutvecklingen känns viktigt. Jag tror att kulturen har mycket att vinna på att vara med på det tåget. Och mycket att förlora på att stå helt vid sidan av.

  5. Gunnar Norrman

    Att ett rikt och varierat kulturliv och, är en mycket attraktiv kraft för ett samhälle, ser vi bevis för om och om igen. Se bara på Kumla och deras mycket vackra bibliotek, Konsthall, Galleri Örsta och Konst på Hög. På biblioteket arrangeras mycket uppskattade föreläsningar och utställningar. Besökare strömmar till Kumla och passar på att handla, fika, gå på restaurang m.m. Folkbildningen står högt i kurs och inflyttningen ökar.

    Kontrasten är de kommuner, där det inte händer någonting. Ungdomarna flyttar, affärer stänger och lägger ner och tristess och hopplöshet breder ut sig. Det finns allför många sådana samhällen i Sverige idag!!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree