Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Ylva Skog

CD: Orkesterverk av Ylva Skog

SkogYlva Skog: Piano Concerto No. 1; Sortie et entrée; Horror vacui; Modus vivendi. (dB Productions/Naxos). Speltid: 44’23.

Ann-Sofi Klingberg (piano), Malmö Symphony Orchestra, Ingar Bergby (dirigent)

Betyg:

betyg-4

Det var inte så länge sedan som kvinnliga tonsättare verkligen var sällsynta och dessutom betraktades med skepsis. Idag är flera av Sveriges mest betydande kompositörer kvinnor. En av dem heter Ylva Skog. Här presenteras hon med fyra orkesterverk tillkomna mellan 1996 och 2012, där det senaste och längsta (15 minuter) utgörs av en pianokonsert. Det första man slås av är med vilken säkerhet och elegans som Skog behandlar orkestern. Instrumentationen är lätt och luftig med en genomskinlig och skimrande klang som ibland bryts av strävare inslag.

Sortie et entrée präglas av en markant rytmik som ibland liksom stannar av när en mjuk melodi försöker bryta sig fram utan att riktigt få blomma ut. Det får den däremot i slutet av Horror vacui som jag annars uppfattar som en raffinerad lek med Stravinskys Petrusjka och Holsts ”Mars” ur Planeterna. Men hos Skog är musiken mer leende och mindre kantig än hos Stravinsky och inte så hotfull som hos Holst; den liksom studsar fram tyngdlös för att slutligen som en blomma veckla ut sina kronblad. Modus vivendi sätter fokus på klockspel och slagverk, medan pianokonserten har ett drag av minimalism genom sina envetet upprepade ackord. Men den rymmer också melodier med smak av Ravel.

Varje stycke tycks utforska en viss rytm, en viss klang – och framstår lite som orkesteretyder. Ylva Skog har suverän kontroll över det hon gör, och den musik som ljuder på denna cd är i sig perfekt avrundad. Ibland skulle jag faktiskt önska att hon något släppte på denna strukturerande kontroll och i högre grad öppnade för det oväntade och mer emotionellt engagerande. Men samtidigt är ju musiken så läcker.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree