Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Psalmer med Georg ”Jojje” Wadenius och Trio X

CD: Psalmer med Georg ”Jojje” Wadenius och Trio X

JojjeGeorg Wadenius & Trio X: Psalmer. (GWP/Universal). Speltid: 37’17.

Georg Wadenius (gitarr), Lennart Simonsson (piano), Per V. Johansson (bas), Joakim Ekberg (trummor)

Betyg:

betyg-2

Jazzmusiker dras ibland till visan och till hymnen, psalmen, väckelsesången. Det är inte så konstigt; den ofta enkla melodin kan bilda en god utgångspunkt för improvisation. För det kanske bredast upplagda och konsekvent genomförda projektet med svenska psalmer svarar Anders Widmark Trio. Det resulterade i albumet Psalmer som kom ut 1997. Nu är det ingen mindre än smått legendariske gitarristen Georg ”Jojje” Wadenius som tillsammans med Trio X gett sig psalmen i våld och spelat in elva mer eller mindre kända melodier. Bland de förra kan nämnas ”Blott en dag”, ”Härlig är jorden” och ”I denna ljuva sommartid”. Det enda bidrag som överlappar Widmarks cd är ”O huvud, blodigt sårat”. Men så mycket till överlappning är det inte, då man nalkas musiken på mycket olika sätt.

I pressreleasen till nykomlingen kan man läsa att ”albumet genomsyras av ett meditativt och stillsamt anslag som sannolikt lämpar sig för nattlig lyssning – eller när man vill varva ner”. Det är en god sammanfattning, och om detta var uppsåtet får man säga att kvartetten lyckats. Det är så att säga en bukett av fridens liljor som man överräcker till lyssnaren.

Arrangemangen är diskreta. Man nalkas psalmerna med stor respekt för den ursprungliga melodin och nöjer sig med sparsamma och lågmälda improvisationer. Det är främst Jojje Wadenius gitarr som ger karaktär och klanglig variation, men det finns inget på denna cd som direkt sticker ut. Här väntar inga obehagliga överraskningar – och inga andra överraskningar heller. Allt är snyggt och snällt och lite sött. Så tryggare kan ingen vara än den skara som just vill varva ner till ett antal fina psalmer utan ord. Men lite tråkigt blir det allt i längden, trots att cd:n inte har längre speltid än en gammal LP. Det känns mer som om man, mycket känsligt, redovisar psalmerna än förhåller sig till dem – till skillnad från Anders Widmark som har en friare attityd och bjuder på ett långt mer dynamiskt och rikt varierat spel.

Detta sagt är det säkert en skiva som kan finna tacksamma lyssnare genom att kravlöst, mjukt och stilla fylla rummet med vackra melodier.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree