Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Vocation på svenska

CD: Vocation på svenska

Vocation framsida2VocationVocation på svenska (Gason Records/Naxos). Speltid: 45‘59.

Vocation (Johan Lundgren, Josefin Siljeholm, Jonas Åman, Helena Insulander, Rolf Pilotti, Ulrika Zettersten), Klas Toresson (saxofon, klarinett), Martin Landström (piano, elpiano), Martin Sjöstedt (kontrabas), Daniel Fredriksson (trummor), Jonas Åman (gitarr, spår 11), Lill Lindfors (sång, spår 4), Filip Jers (munspel, spår 4)

I det av Nazityskland ockuperade Tjeckoslovakien blev Alice Babs ett stort namn på 1940-talet. Engelska och amerikanska radiosändare stördes ut, men den på jazz svältfödda ungdomen rattade in Sverige och kunde avnjuta ”Swing it, magistern!”. Sedan blev jazzen jazzigare – samtidigt som den också satte färg på visan. Och det är den senare genren som vokalgruppen Vocation valt att ägna sin hyllning på nya plattan Vocation på svenska. Men jodå, ”Swing it” ingår också. Att två av låtarna förknippas med Gals and Pals är också talande.

Men allt har knappast med jazz att göra; en hel del är mer allmän underhållningsmusik vilket framgår om jag säger att vi bland tonsättarna hittar även Carl Teike (”Alte Kameraden”) och Hans Christian Lumbye. Annars kan nämnas Kai Gullmar, Thore Ehrling, Kurt Weill och Rodgers & Hammerstein. Och här finns Owe Törnquists ordvrängarkomiska ”Torsten på skorsten” lika väl som Östen Warnerbrings ”Ture och Tyra”. Oavsett tonsättare är texterna alltid på svenska, signerade Beppe Wolgers, Povel Ramel, Hasse&Tage och andra.

Om man som jag inte är så värst tilltalad av vokalensembler av detta slag måste man ändå beundra hur snyggt och proffsigt allt är gjort, från enskilda insatser till stämsång och fyndiga arrangemang. Sedan är det väl mitt problem att jag föredrar Cornelis i ”Första vackra dan i maj” och Olle Adolphson eller Monica Zetterlund i ”Nu har jag fått den jag vill ha”. Men för den som älskar genren måste Vocation på svenska rimligen vara en riktig höjdare att både avnjuta och ha roligt åt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree