Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Vårdroppar med Rydvall och Mjelva

CD: Vårdroppar med Rydvall och Mjelva

vardropparRydvall / Mjelva: Vårdroppar (heilo/Grappa). Speltid: 46‘19.
Erik Rydvall (nyckelharpa), Olav Luksengård Mjelva (hardangerfela)

Jag vet inte om det har gjorts någon undersökning om vilket instrument som uppfattas som det mest svenska. Men kanske skulle nyckelharpan vinna – även om dess ursprung möjligen är tyskt och även om den i Sverige kanske främst förknippats med Uppland. Instrumentet fick något av en renässans med den legendariske spelmannen Eric Sahlström på 1960-talet – för att få ett rejält folkligt genomslag med Åsa Jinder och hennes flirt med populärmusiken. Bland de yngre traditionsbärarna idag hittar vi västerbottningen Erik Rydvall. Att hardangerfelan, eller hardingfelan, uppfattas som Norges nationalinstrument är väl rätt oomtvistat. Så varför inte låta de två felorna mötas och låta ljuv musik uppstå?

RydvallMjelvaRydvall och Olav Luksengård Mjelva, från Røros, gjorde slag i saken 2013 med albumet Isbrytaren. Nu återkommer de med Vårdroppar som rymmer femton låtar: norska och svenska, gamla och nya. Det är polska och vals och schottis och halling. ”Det reine, klare og sterke samspelet mellom to mennesker som suverent trakterar instrumenta med eit musikalsk utfall klingande som store orkester med sirlige ornamenteringar, der fortid og framtid smeltar ihop på same tid”, skriver den norske jazztrumpetaren Arve Henriksen i texthäftet – och jo, så är det.

Ska jag nu ändå klaga på något är det valet av låt som fått namnge hela albumet. Nog hade det varit roligare med ”Hjaltaren” eller ”Skinntrøya” än ”Vårdroppar”? Men stor sak i det. Viktigare är naturligtvis att här bjuds medryckande musikanteri fullt av rytmisk energi – samt några vilopunkter som jag personligen kanske finner allra störst behag i. De får mig att minnas en mycket vacker scen i Lennart Engströms TV-dokumentär om Eric Sahlström, där han sitter ute i naturen med sitt instrument och liksom lyssnar in skogen och dess ljud innan han försiktigt sätter stråken mot strängarna.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree