Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Fältrapport med Örjan Hultén Orion

CD: Fältrapport med Örjan Hultén Orion

Orion omslagÖrjan Hultén Orion: Fältrapport (artogrush/Plugged Music). Speltid: 52‘01.
Örjan Hultén (saxofoner), Adam Forkelid (piano), Filip Augustson (bas), Peter Danemo (trummor)

Releasedatum: den 26 februari 2016

Betyg:

betyg-4

Tillfrågad om Örjan Hulténs favoritsaxofonist skulle jag gissa på John Coltrane eller kanske Sonny Rollins – med lite tillsatser av Ornette Coleman. Men vad vet jag. Hur som helst kan dessa gissningar måhända ge en viss föreställning om hur det låter om honom och hans kvartett Orion. Det kan ju verka lite kaxigt att ta namn efter en stjärnbild, men i det här fallet är det helt okej: Örjan Hultén Orion har verkligen star quality. Och då talar jag såväl om de enskilda musikerna som om gruppen som helhet.  Fältrapport heter albumet, och jag lovar att man har idel spännande saker att rapportera. Det känns angeläget från början till slut.

Att Adam Forkelids piano får ta stor solistisk plats vid sidan om Hulténs sopran- och tenorsaxofoner är bara att glädja sig; ofta utgör det en läcker kontrast till Hulténs ibland lite fränare och mer råbarkade tonslingor. Men för drivet och kraften i musicerandet är naturligtvis Filip Augustsons bas och Peter Danemos trummor lika ofrånkomliga.

Hultén svarar för samtliga kompositioner, och om någon undrar varför två spår går under samlingsnamnet ”Jablonskistrasse 55” så kan meddelas att adressen är central i Hans Falladas roman Ensam i Berlin – eller Jeder stirbt für sich allein som den mer suggestiva tyska titeln lyder. Men man kan inte säga att denna kvartett ”spielt für sich allein”. Den spelar tack och lov för alla som vill lyssna – och det borde vara riktigt, riktigt många.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree