Hem » Fokus » Industrimusik med Örebrotexter

Industrimusik med Örebrotexter

Enema & Gejonte kombinerar på ett unikt sätt industrimusik med vardagsbetraktelser från hemstaden Örebro. Tjugo år efter avskedsspelningen återförenades gruppen för en bejublad konsert på Hotel Scandic under Live at Heart-festivalen den gångna helgen. Efter framträdandet fick Kulturdelen en pratstund med bandet.

Enema & Gejonte 1Syntbandet Enema & Gejonte från Örebro bildades den 20 oktober 1988 när kompisarna Kai Parviainen och Jonas Ohlsson köpte en fyrkanalsbandspelare för 7990 kronor på en musikaffär mittemot B & W Stormarknad i Lillån. Kai minns datumet eftersom det var dagen efter hans 21-årsdag. Med hjälp av den nya bandspelaren startade en kreativ process där Kai och Jonas lekte och provade sig fram och utforskade hur man skapar ljud.

Kai hade spelat i flera band i Örebro tidigare, men Jonas hade ingen tidigare musikalisk erfarenhet. De träffades första gången 1987 på en à;GRUMH-spelning på Rockmagasinet i Örebro och förenades av sitt intresse för industrimusik. Kai ägde redan flera synthar och hade haft industri/noisebandet Enema Syringe i tre år. Parallellt med Enema Syringe hade Kai och Göran Lund (från En halvkokt i folie) också den experimentella gruppen Commando Laarz.

Kai hade varit punkare från tidiga tonåren och gillat malande hardcorepunk. När han hörde oljud som spelades i P3-programmet Ny våg 1982 insåg han att punken inte räckte till. Steg för steg under 1983 och 1984 började Kai allt mer att lyssna på industrimusik och elektronisk musik, men han kände ingen som delade hans musiksmak i Örebro. Faktum är att Kai under en period i Örebro fick epitetet ”industri-Kai”. Plattorna köpte han via postorder från Pop’n’roll family i Linköping.1986 lärde han känna en musikaliskt likasinnad, nämligen Lars Larsson som var medlem i En halvkokt i folie, ett avantgardistiskt syntband från Stockholm som skulle komma att bli en förebild och viktig inspirationskälla för Enema & Gejonte.

Även om Kai rörde sig bort från punken musikaliskt framhåller både Kai och Jonas att Enema & Gejonte står upp för punkens värderingar.

K: ”Vi är inte bara ett syntband utan också ett punkband. Vi är punk i vår attityd.”

Låten ”Punkare” av Enema & Gejonte handlar om att punken stelnat i sina former där punkarna går runt i punkiga uniformer och slutar med orden ”våran punk den ska få växa och vara fri”.

K: ”Jag har också gått i uniform. Men när man blir äldre börjar man fundera över vad punk är och punk är en attityd.”

Jonas Ohlsson hittade fram till industrimusiken när han var au-pair i Kalifornien 1987. Tidigare hade han lyssnat på syntband som Depeche Mode och Kraftwerk. I San Francisco fanns skivbutiker med flera meter långa hyllor med industri, noise och experimentella plattor. Väl tillbaka i Örebro sa alla att han lyssnade på ”Kai-musik” och de två skulle alltså komma att finna varandra på en spelning på Rockmagasinet. De lyssnade på musik hemma hos varandra och gillade varandra.

K: ”Vi klickar väldigt bra. Vi är fortfarande bästa vänner efter alla år. Jag vet att jag har Jonas.”
J: ”Det som gör vårt band bra är att vi tycker olika om saker.”
K: ”Men vi har aldrig varit osams.”
J: ”Vi har bott tjugo år ifrån varandra och fortfarande är vi bästisar. Folk som inte gillar just den musik vi spelar kan ändå känna att det finns en kärlek mellan Kai och mig i det vi gör.”
K: ”Och en ärlighet.”
J: ”Och vi säger något med våra texter. Vi pratar om livet, ibland larvar vi oss, ibland är vi cyniska, ibland är det straight från hjärtat.”
K: ”Vi är lite filosofiska ibland.”
J: ”Inte lite.”
K: ”Nästan alla våra låtar är vardagsbetraktelser.”
J: ”Det finns nonsens också. Men nonsens är viktigt.”
K: ”Ja, det är sant.”
J: ”Skillnaden mellan Enema & Gejonte och En halvkokt i folie är att Enema & Gejonte har ett singer song-writer element. Vi gör låtar med texter direkt från hjärtat.”

Efter att ha varit på en spelning på Dr Z i Örebro 1992 sa Torbjörn Helander att han kände sig som en tredje medlem i Enema & Gejonte och året därpå skulle han också bli det. Torbjörn bidrog framför allt med ett musikaliskt kunnande och även till att Enema & Gejonte blev mer visuella som liveband. Det avantgardistiska industribandet med vardagliga och lokalt förankrade texter om att ta en korv på Deiles eller åka länsbuss till Odensbacken framträdde främst på olika lokala scener i Örebro under 1990-talet.

I en intervju i Nerikes Allehanda från den 20 juli 1993 gjorde Jonas en träffande beskrivning av vad som utmärker Enema & Gejontes musik.

”Det finns någon slags regel att alla i den här genren ska spela mörk domedagsindustri och hålla ett avstånd till publiken. Men våra texter kunde vara lånade av Traste Lindéns kvintett och vi röjer rejält på scenen. Jag tycker att den här omöjliga kombinationen, industri med Örebrotexter är ganska rolig”.

När Jonas kom in på konsthögskola i Holland valde Enema & Gejonte att lägga ner. En sista spelning ägde rum på Station i Örebro fredagen den 23 augusti 1996. Jonas är idag bosatt i Amsterdam och verksam som konstnär och konstlärare på olika konsthögskolor i Holland. Han arbetar även som discjockey. Kai arbetar som fritidspedagog i Örebro och Torbjörn som lärare i Örebro.

Fram till i år hade Enema & Gejonte återförenats några enstaka gånger, men aldrig i hemstaden Örebro, och inte som trio. Nu har gruppen på kort tid gjort två uppskattade framträdanden i Örebro, i april på Rock Bar, och i lördags på Scandic Cupole under Live at Heart.

K: ”Vi fick rejäl blodad tand när vi spelade på Rock Bar. Och den här spelningen (läs Scandic Cupole, 2/9) var mycket bättre.”
J: ”Den här spelningen var fantastiskt bra. Jag tror att det här var en av de bästa spelningarna. Det fanns en balans och ett samspel.”
K: ”Och vi hade repat ordentligt.”

Magnus Gustafson

www.magnusgustafson.se

 

Enema & Gejonte

Medlemmar: Jonas Ohlsson, Kai Parviainen och Torbjörn Helander.

Bildades 1988 och splittrades 1996. Har återförenats för enstaka spelningar sedan dess. Namnet Enema & Gejonte kommer från Kais band Enema Syringe och att Jonas kallades Jonte när han var liten. Sedan la de bara till tyska stavelsen ”Ge” innan.

Det är Jonas och Kai som har gjort låtarna. Musiken har de för det mesta gjort var för sig och texterna har de oftast kommit på tillsammans. Många låtar handlar om hemstaden Örebro.

Så här säger Kai om bandets relation till Örebro och Närke: ”Stark anknytning. Inte så att vi är hundra procent lokalpatrioter på något sätt men vi har gillat att skriva låtar om vår hemstad. Vi gillar Örebro och Närke”.

Enema & Gejonte ser sig själva först och främst som ett liveband. ”Vi älskar att stå på scen och framföra vår musik. Att stå på scen är något vi gillar och känner oss säkra på”, säger Kai.

Tjugo år efter att Jonas flyttade till Holland är Jonas och Kai fortfarande bästa vänner. ”Det har inte varit några problem. Vi hälsar på varandra då och då. Och en vän vet man att man alltid har kvar, även om man inte hörs på flera månader. Vi kompletterar varandra perfekt, bråkar aldrig om något. Vi är lite olika Jonas och jag men det har aldrig varit något problem, snarare en tillgång. Vår vänskap har bara blivit djupare med åren. Vi är och kommer alltid att vara bästa vänner”, säger Kai.

Diskografi:

Ingen kisse (Omnium Gatherum), 1990

På supaläger med… (Börft Records), 1992

Enema & Gejonte/Frak – split (Stinky Horse Fuck), 1993

Enema & Gejonte/Frak – Med lite Torbjörn/Zwarre Birre Esse In Heavy Hawai (Tiny Dog/ Börft Records), 1993

Hårdrock leder (fortfarande snäppet bättre) (Tiny Dog), 1996

Live på Dr Z 1992 (Tiny Dog), 2000

Min grannes sperma (Hosianna Records), 2010

Maddes kropp (Hosianna Records), 2010

Det bästa med … (Tiny Dog), 2016

Allt utgivet på kassett utom ”Med lite Torbjörn” som är utgiven på LP och sistnämnda samlingen som är utgiven på cd.

Har dessutom medverkat på många samlingskassetter runt om i världen.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree