Hem » Dixit » The Times They Are a-Changin’

The Times They Are a-Changin’

Amerika vaknade på onsdagen upp till ett nytt politiskt landskap.McCain erkände sig besegrad: Vi har kommit till slutet av en lång resa. Det amerikanska folket har talat,  och det har talat tydligt”, inledde han sitt tal. Han beklagade att senator Barack Obamas mormor Madelyn ”Toot” Dunham inte fick uppleva sitt barnbarns stolta ögonblick. Hon dog i måndags. Han pekade på att valet av Obama har ett speciellt symbolvärde för afroamerikaner. Den amerikanska drömmen har fått ett nytt liv och den skamliga rasismen kan trängas tillbaka än mer.

Sedan ställde han sig till förfogade för att under den nya presidenten ta sig an alla utmaningar som väntar hans älskade fosterland. Han tackade Sarah Palin, sin familj och alla som ställt upp för hans kampanj och alla anhängare som röstat på honom. McCain vädjade till det amerikanska folket att sluta upp bakom presidenten. Den gamle soldaten och presidentkandidaten  lämnade scenen som en stor förlorare. Den svåraste rollen av alla i ett land där vinnaren tar allt.

Texten är ett litet lätt redigerat utdrag i min NA-blogg 2008 när jag tillsammans med  kollegor i Liberal press täckte Obamas första kampanj 2008. Det jag kommer ihåg bäst är hoppet om förändring och att allt nu var möjligt. Jag glömmer aldrig heller Obamas lysande talarkonst med en absolut närvaro som också gick genom TV-rutan. En politiker med stjärnkvaliteter och ett liberalt credo. En ytterst sympatiskt människa

Bilden nedan tog jag i Denver Colorado där Obama talade  inför 100 000 människor. Åter till bloggen:I ett hav av viftande illblå plakat med texten ”Change we need” och till en jubelorkan steg Barack Obama äntligen upp på podiet, släntrade avspänt längs catwalken ut bland sina mest utvalda och hängivna anhängare som stod nedanför. Den lilla promenaden gav den uppbyggda foto- och tv-läktarens bildarbetare med gloende kameror tillräckligt många tillfällen att fånga in honom och massdistribuera hans image i pixlar världen över. Amerikanska presidentval angår oss alla.

Det amerikanska folket har än en gång talat och sagt: Donald J Trump!  Med åtta års perspektiv står det helt klart för mig att allt förändrats. Denna presidentvalskampanj har varit som en dokusåpa i kubik. Allt blir till underhållning i  denna nya, föga ljuva medievärld där rasism, sexism, antisemitism, intolerans, konspirationsteorier och lögner sprider som sig ett mycelium i sociala medier som vuxit ut till vår civilisations mörka digitala skugga. Att  försöka hålla sig till fakta är en dödfödd strategi.  Allt detta kommer vi att få känna av nästa val. Sverige är ett USA med några månaders tidsfördröjning.

The Times They Are a-Changin’ and the towering Trump-show is over us.

img_0996-kopia

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree