Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Jazz för skeppsbrutna med Jan Sigurd & Anna-Lena Brundin

CD: Jazz för skeppsbrutna med Jan Sigurd & Anna-Lena Brundin

sigurd

Jan Sigurd & Anna-Lena Brundin: Jazz för skeppsbrutna (PB7/Plugged Records). Speltid: 54’16.

Jan Sigurd (sång), Anna-Lena Brundin (sång), Ole Kock Hansen (piano), Mats Vinding (bas), Aage Tanggaard (trummor), Bernt Rosengren (saxofon), Jan Allan (trumpet)

Betyg:

betyg-2

”Svensk vokaljazz i tradition med Monica Zetterlund, Beppe Wolgers med en touch av Chet Baker.” Så beskrivs Jazz för skeppsbrutna i pressmaterialet, och det är ingen dum beskrivning på denna tillbakalutade jazz som rymmer en hel del 60-talsnostalgi. Här finns också en dos Bill Evans, och med tanke på sången kan man med fog tala om jazz på skånska. Så bli inte förvånade när det är skönt och grönt i Malmö, och inte i Stockholm, när ”sakta vi gå genom stan”.  Den danska jazztrion Ole Kock Hansen, Mats Vinding och Aage Tanggaard förvaltar verkligen den här jazztraditionen på ett alldeles utsökt sätt, liksom självklart gästerna Bernt Rosengren och Jan Allan.

För de flesta låtarna svarar den evige jazzgossen och Hemingway-fantasten Jan Sigurd som inte bara delar liv utan också mikrofon med Piaf-entusiasten Anna-Lena Brundin. Flera av låtarna blir till ett slags kärleksförklaringar, där man bedyrar varandra hur livet vände när man fann varandra och hur underbar den andre är. Det kan nog fungera som scenshow med lite publikflirt. På skiva blir det lätt jolmigt i längden, trots att texterna kan vara både fina och fyndiga. Sigurds och Brundins smeksamt viskande sång signalerar vemodig men innerlig romantik och förälskelse på ålderns höst. Det händer att man försöker skoja till det lite, men mest guppar man runt lite lojt på kärlekens hav. Själv står jag övergiven kvar på stranden. Det hade kort sagt krävts sångare med större uttrycksregister och jazz-feeling för att verkligen ro detta i land – vilket blir mycket tydligt i låtar som man förknippar med till exempel Monica Zetterlund.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree