Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Going North med SE-Quartet

CD: Going North med SE-Quartet

SE-Quartet: Going North (Prophone/Naxos). Speltid: 49’21.

David Ehrlin (sopran- och tenorsaxofon, basklarinett), Rasmus H Thomsen (piano, didgeridoo), Antti Ojala (trummor), Martin Sundström (kontrabas)

 

Betyg: 

 

Nordisk jazz men utan spår av Jan Johansson. SE-Quartet går sin egen väg, och denna gång är det Going North som gäller. Så kan man också hitta låtar med namn som ”Vilhelmina – Storuman” och ”The Bird’s Return”. Men, i ärlighetens namn, här finns även ”Song for Paris”. Och albumtiteln Going North syftar också på senare års flyktingströmmar och skivan är dedicerad till de flyktingar som nått Norden. Det låter sympatiskt, och det är också sympatisk jazz vi får del av. Den står stabil på traditionens grund, är lättillgänglig och välspelad, och ingen behöver befara några konstigheter eller avantgardistiska utbrott. Det kan också formuleras som att den inte direkt sticker ut. Men å andra sidan är den verkligen rakt igenom angenäm. Och tro inte att den är utslätad eller tråkig. Det här är fyra kompetenta musiker som vet att leverera och är så säkra på sin sak att de inte behöver konstra till det.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree