Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: e.s.t. live in london med Esbjörn Svensson Trio

CD: e.s.t. live in london med Esbjörn Svensson Trio

Esbjörn Svensson Trio: e.s.t. live in london (ACT Music/Naxos). 2 cd. Speltid: 61’36 + 44’22.
Esbjörn Svensson (piano), Dan Berglund (bas), Magnus Öström (trummor).

Betyg:

Release-datum: 11 maj 2018

 

Esbjörn Svensson Trio gjorde en rad studioinspelningar, men det var ändå som liveband man verkligen kom till sin fulla rätt. Det bekräftas av det här nya dubbel-albumet från en konsert den 20 maj 2005, där trion uppträdde för en entusiastisk publik på ett fullsatt Barbican Centre i London. Här finns allt det som gjorde e.s.t. till en så speciell och nyskapande jazztrio med ett helt eget sound. Grunden är akustisk men det är uppenbart att man också, även om det inte framgår av skivkommentaren, använder sig av elektroniska effekter för att vidga den klassiska jazztrions uttrycksregister.

Ibland blir det riktigt rockigt – som till exempel i den härligt ruffiga ”Mingle in the Mincing-Machine”. När den drar igång med Esbjörns Svenssons tuffa pianoackord, Magnus Öströms metalliska slagverk och Dan Berglunds raspiga och kraftfullt morrande stråkdrag på basen, ja då tycker man sig nästan höra hur publiken drar efter andan för att sedan utbrista i ett inre ”Wow!”. Effekten blir inte mindre av att låten kommer direkt efter den lågmält vackra och lyriskt avklarnade ”Viaticum”. De här tvära kasten är typiska för trion. Inte minst live tog man ut svängarna rejält – och som publik var det bara att lyckligt hänga på.

Den 14 juni är det tio år sedan Esbjörn Svensson dog i en dykolycka och sörjdes världen över. Men musiken lever förstås, och Londonkonserten 2005 var uppenbarligen en riktig höjdare. Så det är bara att tacksamt ta emot denna utgåva. En bättre hyllning till e.s.t. är svår att tänka sig.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree